5x voedsel­mythes ontrafeld

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 5x voedsel­mythes ontrafeld.

 

 

Van chocolade krijg je pukkels en als je griep hebt moet je vers sinaasappelsap drinken. Complete onzin of toch niet? We zochten het voor je uit.

 

Als je fruit of groenten kookt, verlies je de voedingswaarden.
Enigszins waar. Door het koken van groente of fruit verlies je inderdaad sommige vitamines die niet hittebestendig zijn, zoals vitamine C en foliumzuur. Dan geldt: hoe langer je het kookt, hoe minder voedingswaarde je overhoudt. Maar aan de andere kant: er zijn ook voedingswaarden die juist worden geactiveerd als je groente of fruit verhit. Appeltaart, anyone? 

 

Sinaasappels zijn dé oplossing voor vitamine-C-tekort.
Sinaasappels bevatten inderdaad vitamine C. Maar wist je dat aardbeien veel hoger scoren? In zeven aardbeien zit al je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. In de winter zijn aardbeien echter schreeuwend duur en kun je misschien maar beter een extra sinaasappel eten. 

 

Het duurt zeven jaar om kauwgum te verteren. 
En als je een kersenpit doorslikt, groeit er een kersenboom in je maag. Fake news! Het is inderdaad zo dat je maag kauwgom niet op dezelfde manier verteert als een broodje kaas. En we raden je natuurlijk niet aan om nu een heel pakje kauwgom door te slikken. Maar het komt er uiteindelijk wel allemaal langs dezelfde weg uit. En niet pas zeven jaar later. 

 
 Van chocolade krijg je puistjes
Als we hoopten dat iets een mythe was, dan is het deze wel. En drie hoera’s: van chocolade eten krijg je dus géén puisten. Chocolade bevat wel suiker en vet, wat natuurlijk niet goed is als je er veel van binnenkrijgt. Maar een directe link tussen het krijgen van puisten en chocolade is er niet. 

 

Suiker maakt kinderen druk
Kind zijn, dat maakt kinderen druk. En da’s helemaal niet erg. Het is nooit bewezen dat suiker de boosdoener is. Zelfs niet bij placebo-experimenten, waarbij een deel van de kinderen suiker kreeg en het andere deel niet. Dus ouders, even een nieuwe reden verzinnen waarom je kinderen geen suiker mogen eten voor het slapengaan. Of ga gewoon voor de ouderwetse manier: ‘Waarom niet?’ ‘Daarom niet!’