Er zijn vijf redenen waarom je vandaag, nu meteen, kippensoep moet gaan maken. Om te beginnen: soupe du kip is très hip.
Kip is hip Kippensoep is zeer anno nu. Denk je aan die soep uit bejaardenhuizen, met vlokkerige stukjes kip en een beetje verdwaalde vermicelli op je lepel? Of die treurige blikken kippensoep voor zero budget? Think again. Met een pittige kippenbouillon kun je perfecte tom ka kai maken, Thaise kippensoep, of een soto ajam om je vingers bij af te likken. De soepen beginnen allemaal hetzelfde: met een soepkip die je opzet met kruiden en specerijen.
Kippensoep is niet duur Kom op, doe lekker gek en koop een biologische scharrelkip. Wat kost dat nou? Met een paar stengels bleekselderij erbij, wat verse kruiden en een paar liter water heb je al gauw eten op tafel voor vier. Knoflookbrood erbij… oh wacht, nou loopt het toch weer uit de hand.
Het is gezond Warme kippensoep als je griep hebt, werkt beter dan vitaminebruistabletten. Zelfs als je een beetje misselijk bent, gaat een soepje er nog wel in. Hoest en een verstopte neus? Hou die kop dampende soep lekker bij je gezicht en adem diep in. Het geheim is cysteïne, een stof in kippenvlees, die als antioxidant werkt en het immuunsysteem versterkt. Oma zou zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet, dus schep maar op.
Het is makkelijk Zelf soep maken is geen heksentoer. Kip opzetten met groente, specerijen en koud water, geduld hebben, kip uit de soep vissen en vlees eraf plukken, afmaken met verse kruiden en je soep is klaar. Er zijn Netflix-series die meer denkwerk vragen.
Het is lekker Van verse soep word je gewoon een beetje gelukkig. Je huis ruikt lekker, de soep smaakt lekker en met een volle buik vol warme soep voel je je ook lekker. Dus: waar wacht je nog op?
Dit heb je nodig voor ouderwetse kippensoep
1 (biologische) soepkip of 4 kippenbouten
1 winterwortel of 2 wortels
2 stengels selderij
1 ui
1 laurierblaadje
1 dingetje gedroogde foelie
1 theelepel zwarte peperkorrels, gekneusd
scheutje kruidenazijn
handje vermicelli
2 takjes krulpeterselie
Zo maak je het Snij de wortels en de selderij in kleine stukjes. Snij de ui in ringen.
Doe de kip met de groente, laurier, foelie en peper in een grote pan. Doe er zoveel koud water bij dat de kip onder water staat. Zet de soep op en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soep 2 uur pruttelen.
Haal de kip uit de pan. Pluk het witte kippenvlees van de kip en doe die weer in de pan. Doe de vermicelli erbij. Kookt de soep? Dep eventueel wat teveel vet eraf met een stukje keukenpapier. Breng ‘m dan op smaak met een beetje azijn, peper en zout. Strooi de fijngesneden peterselie over de soep.