4x De meest bizarre dingen die we leerden van Our Planet
Favo streamingdienst Netflix wordt gebruikt voor de leuke series, Netflix Originals-films of gouwe ouwe films die ze online zetten. Nu vond ik hun docu’s ook al een aanrader: maar de serie Our Planet kan ik blíjven kijken. Reden nummer één: de stem van David Attenborough gaat echt nooit vervelen.
Die man heeft echt de meest rustgevende stem ever en ik kan ernaar blijven luisteren. Ik moet eerlijk toegeven dat zijn uiterlijk een groot raadsel is, maar zijn stem ken je misschien uit Planet Earth van de BBC, die hier en daar ook veel weg heeft van Our Planet. Our Planet bestaat uit acht afleveringen, die ikzelf er in no time doorheen heb geknald, elke met een ander thema. En wow, wát is onze planeet toch waanzinnig mooi. Deze docuserie weet dat ook wel weer érg goed neer te zetten. Zoals Planet Earth dat ook een beetje deed; de wereld zoals je ‘m nog niet eerder zag. Maar ook de wereld waar we best wat voorzichtiger mee mogen zijn. Ook zo genoten van Our Planet? Dit waren de vier meest bizarre dingen die ik ervan heb geleerd.
1. Global warming is no joke.
Die scène in aflevering 2; als je ‘m hebt gezien weet je waarschijnlijk meteen welke ik bedoel. Ze filmen een groep walrussen die op een rots zit, sommige bovenop de rots en sommige beneden. Nu kunnen walrussen blijkbaar buiten erg weinig zien (heb ik ook hier geleerd) en doordat het ijs zo erg is gesmolten worden ze gedwongen samen te komen op deze rots. Een walrus die zich bovenop heeft genesteld wil weer terug naar beneden maar kan de diepte niet goed inschatten en valt dus zo naar beneden zijn dood tegemoet. Mi gado, ik was na deze scène echt even ontroostbaar. De makers trouwens ook; die zeiden dat deze scène het moeilijkste was van de hele serie.
2. De wateren op aarde zijn nog erg onontdekt.
Oké, confession time: ik heb behoorlijk last van thalassafobie. Pardon? Ja, dat is dus angst voor diepe wateren. Daarom zul je mij niet snel zien zwemmen in de zee, want de gedachte aan alles wat er onder me afspeelt maakt me echt doodsbang. Is gelukkig een veelvoorkomende fobie, hoor ik. Maar ook bij Our Planet wordt het wel weer heel duidelijk hoe weinig we weten van alles wat zich onder water afspeelt. Hallo, we weten zelfs meer van de maan dan onze eigen planeet? Sterker nog, we hebben pas 5% van de oceaan ontdekt. VIJF. Moet je je eens voorstellen wat voor dieren daar leven die we nog helemaal niet kennen. Mind. Blown.
3. We zijn toch wel veel van de aarde aan het verpesten.
Vaak als ik dingen in het nieuws lees over wat de mensheid doet aan de natuur lijkt het toch een ver-van-m’n-bed-show. Maar als je een timelapse ziet van het groen in Borneo dat in de laatste 50 jaar is gehalveerd, of het Great Barrier Reef dat dood is verklaard, slik je toch wel even. Sir David Attenborough (want ja, deze man is in Engeland gekroond tot Sir) zegt zelf: “What we do in the next 20 years will determine the future life on earth”. Dat klinkt dan toch wel heel zwaar. Maar dat is ook wel een beetje de toon van Our Planet: vaak schetst het een soort doemscenario van wat er gebeurt als we zo blijven doorgaan. Niet altijd even opbeurend, maar voor mij in ieder geval zeker een eyeopener.
4. Wat zijn dieren toch interessant.
Ik was vroeger al een fanatieke Animal Planet-kijker, maar Our Planet is toch wel next level. Door de bizar mooie beelden (en die stem van David Attenborough) kan ik zelfs een kwartier geboeid zijn door het paringsritueel van een bij of een paringsritueel van een vogel (dat dierenrijk heeft een drukker datingleven dan ik, dat is me ook wel weer duidelijk geworden). Natuurlijk ook door de olifanten en flamingo’s, maar alle dieren zijn ineens bijzonder interessant als ze zo worden neergezet.
Door: Redactie Amazyine