4 ‘onschuldige’ slaapproblemen die je niet mag negeren

 

Lekker geslapen? Vast niet. De meeste mensen worden ’s nachts wel een keer of wat wakker. Kinderen, plassen, raar dromen… Je kunt het je allemaal wel voorstellen.

 

 

Maar een goede nachtrust is – zo weten we zelf ook wel – heel belangrijk. Zeker als je de dag daarna nog een beetje wilt functioneren. Nu is een keertje wakker liggen en woelen en aan de dekens trekken niet gelijk zo’n wereldramp, maar er zijn slaapproblemen die je niet mag negeren. Die lijken misschien onschuldig, maar zijn het dus niet. Let goed op als je hier ooit last van hebt.

 

Je slaapt nooit aan één stuk door
Slaap je nooit langer dan een paar uur? Ook niet eens af en toe een nacht braaf tukken van 23 uur tot 8 uur? Dat is niet goed. Het kan duiden op slaapapneu: je hersenen maken je dan onbewust wakker omdat je niet goed ademt. Je schrikt even wakker, spant je spieren aan, je rolt je weer om en slaapt verder. Maar dit gebeurt toch wel een aantal keer per nacht. Zolang je nachtrust áltijd verstoord blijft, is het aan te raden eens je huisarts te vragen wat te doen.

 

Je staat constant op met hoofdpijn
Word je wakker met een hoofd als een bowlingbal terwijl je niet hebt gedronken de avond daarvoor? Dat is ook iets om even extra op te gaan letten. Nu overkomt dat iedereen wel, maar het hoort niet elke ochtend zo te zijn. Hoofdpijn in de ochtend kan duiden op een mildere vorm van slaapapneu, het zogenaamde ‘bovenste luchtweg-weerstand syndroom’. Adem je niet goed in en uit, dan kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Ook een reden om een arts om raad te vragen. Bel je huisarts dus. Zeker na meer dan een week hoofdpijn hebben als je wakker wordt.

 

Knarsetanden
Hoor je jezelf wel eens knagen in je slaap? Of zegt je partner dat hij een vreemd geluid hoort? Eh. Het kan knarsetanden zijn: je tanden tegen elkaar aan klapperen en bewegen, terwijl je slaapt. Zonde van je gebit, dus vraag eens om advies. Wie weet kun je dan beter slapen met een beschermbit in. Niet heel charming, maar ja, dan houd je tenminste nog een mooie rij tanden over.

 

Je doet dingen in je slaap
Nu klinkt dat heel spannend, maar zulke charmante dingen bedoelen we niet. Denk aan opeens de televisie uit elkaar halen, alle snoeren uit de knoop krijgen, een lamp eruit draaien: slaapwandelen kan gevaarlijk zijn. Misschien niet als je een stapel boeken sorteert terwijl je slaapt, maar wel als je opeens naar buiten gaat of iets anders engs doet. Stel je voor dat je zó slaapwandelt dat je in de auto stapt, om maar iets te noemen? Praat erover met anderen en kijk wat je het beste kunt doen.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com