Franska’s feest festival

 

Een heerlijke geur, daar kun je zo’n geluksgevoel van krijgen. Het maakt in één klap de sfeer van je huis. En dan heb ik het deze keer niet over appeltaart, maar hierover…

 

 

 

 

Soms loop je een chique winkel of hotel binnen en dan ruik je ineens iets heerlijks. Ik kan het dan niet nalaten om even te vragen wat ik ruik. Met als gevolg dat ik hebberig word. Want een heerlijke geur kan zoveel doen in een interieur. En de ene geur is de andere niet. Er bestaan lekkere geurkaarsen en ongelofelijk uitzonderlijk lekkere geurkaarsen. Die van Cire Trudon spannen de kroon. En ze zien er ook nog eens heel uniek uit, want elke geur heeft z’n eigen illustratie. En natuurlijk z’n eigen verhaal.

 

Het verhaal van Cire Trudon zelf is al heel bijzonder

 

Cire Trudon bestaat sinds 1643 en is de oudste nog bestaande kaarsenfabrikant ter wereld. Oprichter Claude Trudon begon ooit met een winkel in Parijs in Rue Saint-Honoré, waar hij kruidenierswaren en specerijen verkocht. Daarna begon hij zelf kaarsen te maken, waarvoor hij bijenwas gebruikte, die hij volgens een speciaal procedé zo wit mogelijk maakte, voor de prachtigste kaarsen met een wonderlijk schijnsel. Destijds werden zijn kaarsen gebruikt om huizen, kloosters en kerken (waaronder de Nôtre Dame) effectief te verlichten en ook het Franse koningshuis kocht hun lichtbronnen bij Trudon. Met de tijd is de kaarsenproducent zich blijven ontwikkelen en moderniseren. In 1889 werd het huis tijdens de Wereldtentoonstelling in Frankrijk geëerd met een gouden medaille voor kennis en constante innovatie in de kaarsenbranche. Nog altijd maakt het huis kaarsen voor de kerk, naast de ‘nieuwe’ tak van sport: geurkaarsen (sinds 2007).

 

Voor de geurkaarsen worden speciaal samengestelde waxformules gebruikt voor een optimale beleving, en zowel de afwerking van de glazen cilinder (in de vorm van een champagnekoeler) als het afvullen ervan en het centreren van de katoenen lont is puur handwerk. Zelfs het gouden label wordt met de hand op het glas aangebracht. Op het goudkleurige label van de geurkaarsen staan honingraten en een bijenkorf afgebeeld: een ode aan de bijen die eeuwenlang hebben bijgedragen aan de uitmuntende kwaliteit van de Trudon-kaarsen. Het motto van Cire Trudon is “deo regique laborant” (bijen werken voor god en voor de koning).     

 

Zulke bijzondere kaarsen zijn natuurlijk kostbaar, daarom passen ze mooi bij een bijzonder feestje. Vandaar dus dat ik ze vandaag mag verloten. Ze kosten in de winkel trouwens zeventig euro per stuk.

 

De eerste luxe geurkaars die ik mag verloten is de ‘Abd el kader’. De geur-samenstelling van deze kaars is als volgt:

Marokkaanse muntthee

Top – spearmint, citroen, zwarte-bes-knop, appel, gember, kruidnagel

Hart – jasmijn

Basis – vanille

 

En de tweede kaars heet ‘Cyrnos’

Mediterrane aroma’s

Top – citroen, mirte, tijm

Hart – vijg, cederhout, lavendel, den

Basis – kasjmier hout, musk, patchoeli

 

Ik heb laatst uitgelegd gekregen hoe het werkt met geur. De top ruik je het eerst. Dat is dus ook het eerste wat je ruikt als je een parfum in de winkel probeert. De hart-geur komt daarna. En wat er overblijft als je een parfum een dag op hebt is de basis.

 

Een van deze twee zou je dus zomaar kunnen winnen vandaag

 

Als je kans wilt maken ga je naar m’n Facebook-pagina en laat je een berichtje achter onder dit artikel. Natuurlijk is het handig als je daarbij even aangeeft welke geur je het liefste wint. Mocht je geen Facebook hebben, dan kun je altijd nog een mailtje sturen naar winnen@franska.nl. Ik maak zo snel mogelijk de prijswinnaars bekend op Facebook. Degenen die via mail winnen krijgen via de mail bericht.

 

Heel veel succes!

 

Door: Franska