Mannen­boodschappen

 

Een rondje langs wat vriendinnen levert een hilarisch lijstje op.

 

‘Zal ik meegaan?’ vroeg mijn vader soms als hij mijn moeder met haar boodschappenbriefje in de weer zag. Keukenkastje open, check. Ander keukenkastje open, check. IJskast open, check, intussen af en toe iets op haar aantekenblokje krabbelend.

 

Eerst deed ze alsof ze hem niet gehoord had en als hij het nog eens vroeg, bromde ze dat hij ook gerust zijn eigen dingen kon doen. Enthousiast was ze in ieder geval zelden, want ze had helemaal niets aan hem in een supermarkt. Hij reed de boodschappenkar in de rondte, dat wel. Maar daarbij zette hij zijn eigen parcours uit en dat voerde zelden langs de schappen waar mijn moeder met haar armen vol boodschappen wortel stond te schieten.

 

Mijn vader kocht chocolade (van een ander en goedkoper merk dan mijn moeder in huis haalde, dus beter voor de portemonnee), mijn vader kocht noten (zogenaamd omdat mijn moeder daar zo van hield maar hij at ze allemaal zelf op), mijn vader kocht vaatdoekjes (geen idee verder waarom, want hij heeft in zijn hele leven niet één keer een tafel of aanrecht afgenomen), mijn vader kocht wijn (want daar had hij natuurlijk veel meer verstand van dan mijn moeder), mijn vader kocht tien pakken mierzoete nepvruchtendrank (net zo gezond als een uitgeperste sinaasappel en bovendien in de aanbieding). Tegen de tijd dat hij een halve kar nonsensboodschappen bij elkaar had gescharreld, had mijn moeder de echte boodschappen gedaan en kon er toch nog gewoon gegeten worden die dag.

 

Hoe doen we dat met die boodschappen anno 2018, vroeg ik me af. Een rondje langs wat vriendinnen levert een hilarisch lijstje met mannenboodschappen op.

  • Diepvriesfrieten voor de air fryer (die hij niet heeft)
  • Twee keer een halve liter room (de helft van één halve liter heeft hij nodig voor zijn recept, de andere helft van die halve liter en de extra halve liter zijn voor als het misgaat)
  • Vier rookworsten voor als hij ’s avonds snackzin krijgt (sorry?)
  • Vier totaal verschillende flessen wijn voor het diner van vanavond (‘Ik dacht dan kunnen we proeven welke de lekkerste is.’)
  • Twee hele broden, niet gesneden, want ze waren nog te warm (‘Oh ja, dat is ook zo, brood vriezen we altijd in.’)
  • Chips in drie smaken want dat vindt zij lekker (‘Oh ja, dieet, sorry vergeten.’)
  • Vier pakjes thee (‘Ik wist even niet meer welke, want ik drink dat spul niet, maar komt wel op toch?’)
  • Avocado’s voor vanavond (hard genoeg om iemand een gat mee in zijn hoofd te gooien)
  • Vijgenchutney voor bij de kaas toe (maar we hebben geen kaas toe)

 

En wij vrouwen?

‘Gewoon wat je nodig hebt voor het eten van vandaag, morgen, overmorgen.’

‘Wat op is moet worden aangevuld.’

‘Zo min mogelijk rotzooi uit een pakje.’

‘Boodschappen doen moet snel.’

‘Een hekel aan schappen ‘uitkammen’ op zoek naar iets nieuws.’

‘Lijstje afwerken en naar de kassa.’

‘Niet te veel want er blijft altijd over.’

 

EENS OF ONEENS?

Mannen­boodschappen

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.