De ideale man maken we zelf

Er zijn te weinig ideale mannen, dus zit er niets anders op dan hem naar ons eigen ideaal te kneden.

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vrouwen hebben er een handje van hun man te willen veranderen. Te beginnen met zijn uiterlijk, dat volgens Brits onderzoek door 55% van de vrouwen flink onder handen wordt genomen als de verliefdheid zelfs nog maar in de kinderschoenen staat. Kledingstijl, kapsel, bril, schoenen, alles moet anders. Feitelijk hebben we het over een complete make-over.

 

Esquire publiceerde eerder dit jaar een lijst met ‘dingen die vrouwen willen veranderen aan hun man’ en die liegt er niet om. Zo vinden we dat mannen te makkelijk zijn, vinden we ze lui en egoïstisch, mag hij wel eens wat vaker onder douche, mag hij zijn rijstijl trouwens ook wel eens aanpassen want die is veel te agressief. Dat wijdbeens zitten ziet er ook niet uit, om van dat rare gegrabbel in zijn broek nog maar te zwijgen. En we zijn nog niet klaar. Want bovenop al deze dingen vinden wij mannen ook tamelijk kinderachtig, vergeetachtig, niet romantisch, kunnen ze niet zoeken en ook niet opruimen en geven ze ook nooit eens toe dat ze fout zaten.

 

Volgens het Britse platform Female First ergeren vrouwen zich groen en geel aan zijn rondslingerende sokken, doet hij veel te weinig in het huishouden en mag hij ook wel eens wat vaker koken, kan hij niet luisteren en omdat luisteren nu eenmaal hoort bij praten, is hij in dat laatste ook al geen ster.

 

Waarom we dat doen? We zouden van onze man de ideale man willen maken. Daarvan zijn er namelijk te weinig dus zit er niets anders op dan hem naar ons eigen ideaal te kneden. En is dat eenmaal een keer gelukt – met zijn uiterlijk bijvoorbeeld – dan smaakt dat naar méér en komt van het één het ander.

 

Op zoek naar een wetenschappelijke onderbouwing voor deze typisch vrouwelijk drift, stuit ik op een publicatie waarin het geheim van een gelukkige relatie uit de doeken wordt gedaan. En wat denk je? De sleutel tot geluk in de liefde is ‘gedeelde opvattingen’ ofwel op eenzelfde manier tegen dingen aankijken en in het leven staan. Een stabiele persoonlijkheid is vervolgens ook een voorwaarde voor geluk. Net zoals – goed nieuws! – goed ruzie kunnen maken en elkaars vriendjes zijn. Maar bovenal: accepteren wat je niet kun veranderen.

 

 

 

Dus ik dacht: met die nieuwe look trok ik destijds volle zalen, verder bakt hij sinds kort de sterren van de hemel, zijn we keien in ruziemaken en is hij even goed in luisteren als in praten, dus moest ik over die sokken maar niet mokken!  

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.