‘Ik laat me voortaan niets meer opdringen’

 

 

Tineke is er klaar mee om zich altijd van alles te laten aanraden. Ze bepaalt voortaan haar eigen schijf van vijf, maakt zelf wel uit of ze een kort pittig kapsel wil en of ze een broekrok of een bomberjack aantrekt. Zo.

 

 

Of het nou om gezondheid, leefstijl, mode, relaties of mijn weegschaal ging; ik liet me van alles aanraden. Dus toen de ‘één-worteltjes-methode’ van Sonja niet meer mocht, zat ik voortaan héél braaf, (zéér mindful) (en érg gretig) een kwartier naar een rozijntje te staren, voordat ik hem opat.

 

Ik nam hem in me op, voor ik hem in me opnam, zeg maar.

 

En toen bleek ineens de rozijn weer ongezond!

 

Huh?

 

Nou ja, eigenlijk kostte de maaltijd ook veel te veel tijd, zo. En ik vond het meteen een goed moment om me voortaan maar níets meer te laten opdringen.

 

Sindsdien bepaal ik dus mijn eigen schijf van vijf!

 

Of zes … Want ik zet die wijn er gewoon bij, trek die laarzen lekker aan en over mijn haardacht laat ik me ook niets meer vertellen.

 

Ik bepaal zélf wel of ik een kort pittig kapsel, twee dikke vlechten, een knotje, streepje, dan wel driehoekje wil. En een bomberjack voorschrijven vind ik – in de tijd van korte lontjes – sowieso ongepast. Ik doe wel een broekrok of een culotte aan, ofzo.

 

Daarmee kan ik het mooi een beetje in het midden laten.

 

Iederéén is namelijk al zo uitgesproken.

 

En hun mening móet en zál aan anderen worden opgedrongen.

 

Zo heb ik me laten inenten tegen gele koorts en rodehond. Naïef!

 

Ben ik dol op de zwarte cross en op dat witte Sinterklaaspietje. Mag niet!

 

Ik houd me aan de wetten van het groene boekje en de blauwe enveloppe. Truttig!

 

En omdat ik niets heb met blauwe wijn, ben ik kleurloos, óf juist weer de oorzaak van vergrijzing. Zucht.

 

Moet dat nou?

 

Het is toch juist fijn dat we allemaal anders zijn?

 

Ik vind het eigenlijk wel leuk als jij wat dikker bent dan ik, of beter opgeleid. Je mag ook gerust groter wonen en meer verdienen, en ga vooral je gang met bingekijken of serievloggen, als jij dat leuk vindt.

 

Ikzelf heb geen behoefte om het te doen. Noch om mijn mening erover weer te geven op Twitter, T-shirts, bruggen of zelfs maar op mijn huid met een tattoo.

 

Joh …

 

Zomaar een idee …

 

Zou zo’n suffe instelling geen leuke nieuwe hype kunnen zijn?

 

‘Geen ge-ik, iedereen skik!’ Zoiets?

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs

witte-balk-met-bol-tineke