Beter dan Ottolenghi

We hebben aan een paar mooie zonnige dagen mogen snuiven, maar eigenlijk stelt het voorjaar tot nu toe wel een beetje teleur.

 

We hebben met zijn allen behoefte aan warmte, zon, nonchalant op een terras neerploffen, aan buiten leven en buiten eten.

 

Het weer kan ik niet voor je veranderen – hoewel het zonnetje eraan schijnt te komen, maar een zonnig gevoel en warme aroma’s kan ik je instant bezorgen in de vorm van een boek: TLV (afkorting voor Tel Aviv).  Ik ken niemand die zo beeldend en enthousiasmerend kan schrijven over de uitgaanscultuur en sfeer  van een stad als Jigal Krant, de auteur van TLV.  Wegdromen bij de beelden, het horen van geluiden bij de locatie en het kunnen opsnuiven van geuren: hij krijgt het voor elkaar in dit boek.

 

Het is een boek met verhalen en recepten, maar ook een boek dat begrip oproept, dat je in laat zien dat als je iets van het leven en een cultuur wilt maken, je dat samen moet doen. Samen met respect voor elkaar.

 

De vergelijking met Yotam Ottongenghi ligt voor de hand. En ik houd van Ottolenghi’s stijl en boeken, maar eerlijk is eerlijk: ik houd net een beetje meer van Jigal. Waarom?  Niet alleen omdat alle recepten uit TLV nét een beetje toegankelijker zijn, maar vooral omdat zijn beschrijving van de groei en samenhang van de stad het een waardevol en verbindend document maken. Iets waar je onderdeel van uit wilt maken.

 

 

 

Ben ik bevooroordeeld? Misschien een beetje, omdat ik als 16-jarige voor het eerst kennismaakte met de stad en omdat Jigal  als een geweldige gastheer de recepten uit het boek voor ons bij hem thuis kookte. Toch ben ik objectief genoeg om te zien en te lezen dat dit een boek is, dat je net een stapje verder brengt. In kookniveau en begrip.

 

Kenmerken van TLV zijn kwaliteit, eenvoud en samen. Gegrilde asperges met tijm, de allerlekkerste geroosterde bieten die uren in de oven hebben doorgebracht, choemoes met rundergehakt en granaatappel. Allemaal méér dan lekker, maar nog lekkerder wanneer je het eet aan lange tafels met veel mensen.

 

Ik kan nog heel veel woorden schrijven, maar waarschijnlijk zeggen deze beelden meer : I ♡ TLV. Oh en vergeet vooral niet de spicy feta brûlée uit het boek te maken…

 

 

 

 

 

Door : Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

 

beeld: Janny van der Heijden

 

foto’s: Vincent van der Hoogen

TLV Jigal Krant, Uitgeverij Nijgh &van Ditmar €29,99