Zomersoep

Deze Finse soep kun je met deze hittegolf prima eten.

 

Speciaal voor alle soepliefhebbers is er de zomersoep uit het kookboek Vuur en IJs van Darra Goldenstein. Heerlijke klassieke Scandinavische recepten zijn er te vinden in dit boek en aangezien het al weken stikheet is in ons landje, moest ik deze soep wel even uitproberen. En ja, het is bewezen: soep eten kan heel goed op een warme dag.

 

Dit heb je nodig

  • 500 ml water
  • 1½ tl zout
  • 6 nieuwe aardappeltjes
  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 120 g aspergekopjes (alleen rijpe) of sperziebonen in stukjes
  • 125 g versgedopte doperwten (van ca. 450 g erwten in de peul)
  • 2-3 bosuien, in smalle ringetjes
  • 500 ml volle melk
  • 4 el bloem
  • 30 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • 50 g verse spinazie, steeltjes verwijderd, blad gesnipperd
  • 10 g fijngesneden peterselie
  • Versgemalen witte peper naar smaak
  • 1 tl suiker (naar keuze, afhankelijk van hoe zoet de groenten zijn)

 

Zo maak je het

Breng in een grote pan het water met het zout aan de kook. Borstel de aardappels en wortels schoon maar schil of schrap ze niet, tenzij de schil taai is. Kook aardappels en wortels 5 minuten in het water. Roer de bloemkool erdoor met asperges, doperwten en bos-ui en breng het geheel weer aan de kook.

 

Klop intussen in een kom de melk geleidelijk met 2 eetlepels bloem tot het mengsel glad is en roer dit door de soep. Laat de soep nog 8 minuten koken tot de bouillon gebonden is en de groenten net beetgaar zijn.

 

 

 

Wrijf met de vingertoppen de boter en de overgebleven 2 eetlepels bloem in een kom door elkaar. Roer de eidooier erdoor. Klop deze verrijkte beurre manié door de soep en laat hem zachtjes nog 1-2 minuten koken tot hij licht gebonden is.

 

Roer de spinazie en peterselie door de soep en breng hem op smaak met peper. Doe er naar smaak een snufje suiker bij. Serveer de soep heet.

Door Meagan Suares

 

Meagan is redacteur bij Franska.nl.  Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

 

Vuur en ijs – Darra Goldstein – 27,95 –  ISBN: 9789059566866 – Fontaine Uitgevers