Die maken we vandaag én dit weekend voor bij de borrel.
Na Franska’s Scandinavische week, hebben we nog geen genoeg van al dat lekkers uit het noorden. Met een heerlijk frisse yoghurtdressing zijn deze Deense balletjes perfect voor deze zomerse namiddag. Laat die bitterballen maar in de vriezer liggen.
Dit heb je nodig
Voor 6-8 personen
Voor de frikadeller
500 g rundergehakt
500 g varkensgehakt
2 uien, fijngesnipperd
4 knoflooktenen, geraspt
2 el tijmblaadjes, fijngehakt
2 rode chilipepers, fijngehakt
3 eieren
100 g broodkruimels
50 g bloem
200 ml volle melk
1-2 el extra vergine olijfolie
2-3 el boter
zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de yoghurtdressing
400 ml Griekse yoghurt
2 el citroensap
2 el fijngehakte dille
2 el fijngehakte munt
2 el fijngehakte peterselie
Zo maak je het
Meng de twee soorten gehakt, de ui, knoflook, tijm, chilipeper en eieren. Doe de broodkruimels en bloem erbij en roer door. Giet als laatste de melk erbij en breng op smaak met zout en wat peper en roer nog eens stevig door.
Verwarm de oven voor op 180 °C/gasoven stand 4.
Gebruik een lepel en een hand om kleine ronde ballen van het gehaktmengsel te vormen. Verhit de olijfolie en de boter samen in een grote koekenpan, doe de gehaktballetjes erin, en bak ze rondom goudbruin. Doe ze over in een ovenschaal en zet ze nog 10 minuten in de oven.
Maak de dressing terwijl de balletjes in de oven staan. Meng de yoghurt en het citroensap met de kruiden en breng op smaak met zout en peper. Dien op met de frikadeller.
Eetsmakelijk!
Door Meagan Suares
Meagan is redacteur bij Franska.nl. Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.