Geroosterde kip met rabarber

In Denemarken weten ze wel wat lekker eten is.

 

 

Als ik aan Scandinavisch eten denk, denk ik meteen aan vis, en ik ben vast niet de enige. Nu heb ik ook heel veel liefde voor vis dus het Scandinavische eten trekt mij wel aan. Tijd voor een recept uit het kookboek van Trine Hahnemann, Scandinavisch Comfort Food. Klinkt bij voorbaat al lekker, toch? En behalve lekker zijn alle (of nou ja, de meeste) gerechten uit het boek gezond. En Trine weet wat lekker koken is, van groentegerechten tot soepjes. Ik kies vandaag voor deze geroosterde kip met rabarber. Dus toch niet altijd vis. En wat zei ik? Ja, gewoon gezond. Ik eet een extra bordje, goed?

 

Dit heb je nodig

Voor 4 personen

  • 1 biologische kip
  • 2 sjalotten
  • 3 knoflooktenen, gehalveerd
  • 10 takjes dragon
  • 500 g rabarber
  • 50 g basterd- of kristalsuiker
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Voor erbij

  • nieuwe aardappelen
  • Groene salade

 

Zo maak je het

Verwarm de over voor op 200 °C/gasovenstand 6.

 

Verdeel de kip in 8 stukken, en snijd de sjalot in parten. Doe de kipstukken in een ovenvaste schaal met de partjes sjalot, knoflook en dragon. Bestrooi met zout en peper en rooster 30 minuten in de oven.

 

 

Snijd ondertussen de rabarber in stukken van ongeveer 2 cm en meng deze met de suiker in een kom. Haal de kip na 30 minuten roosteren uit de oven en leg de rabarber onder en rond de kip. Doe de kip terug in de oven en rooster nog eens 20 minuten. Controleer of de kip gaar is (check het dikste deel van de dij; als het sap dat eruit komt helder is, is de kip gaar) en als dat niet het geval is, rooster nog 5-10 minuten extra in de oven. Dien op met nieuwe aardappelen en een groene salade.

 

Door Meagan Suares

 

Meagan is redacteur bij Franska.nl. Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

 

 

Scandinavisch Comfort Food

Trine Hahnemann – Fotograaf Columbus Leth –  ISBN: 9789089897473 – Uitgerver: Terra