Zondagse Chocolade­taart

 

Houd je ook zo van bakken op de zondagmiddag? O, en daarna moet je het natuurlijk proeven. Lekker toch?

 

 

Op zondag heb je wel eens zo’n luie dag. Lekker op de bank liggen. Eventjes niks doen. Dan begin je altijd te snaaien. Je hebt zin in iets zoets, en wel nú. Dan pak ik River Café 30 erbij, het jubileumkookboek van een van de bekendste Italiaanse restaurants. Het is lekker modern, maar vooral simpel Italiaans eten. Dus kwam ik dit simpele chocoladetaartrecept tegen en daar kon ik geen nee tegen zeggen. Oeps….

 

Dit heb je nodig

  • Voor 10 personen
  •  boter, voor de taartvorm
  •  400 g pure chocolade van de beste kwaliteit (70% cacao), in stukjes
  • 300 g boter
  • 10 eieren, gesplitst
  •  225 g fijne kristalsuiker
  • 4 el cacao

 

Zo maak je het

Verhit de oven tot 180 °C. Beboter en bekleed een ronde taartvorm van 30 cm doorsnee en 7,5 cm diep met bakpapier.
Smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes pruttelend water (het water mag de onderkant van de kom niet raken). Haal de kom van de pan, laat de inhoud iets afkoelen en klop de eidooiers erdoor. Voeg de suiker en cacao toe en meng goed.
Klop in een andere kom de eiwitten tot ze zachte pieken vormen. Spatel ze met een derde per keer door het chocolademengsel.
Stort het mengsel in de beklede taartvorm. Zet die 30 minuten in de oven, of tot de taart als een soufflé is gerezen en iets is opgestijfd.

 

Haal de cake uit de oven. Leg een stuk bakpapier op de cake, zet daar een bord op (het bord moet precies in de vorm passen), druk de cake zachtjes aan en leg nog wat gewicht op het bord. Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en laat hem daarna volledig afkoelen voor je hem serveert.

 

 

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares