De lekkerste home-made aardbeienjam

Hier lik je echt je vingers bij af!

 

 

Heb je nog nooit zelf jam gemaakt? Dan is het nu de hoogste tijd om te beginnen. Je kan in één keer meerdere potjes vullen. En hoe leuk is het om een potje mee te nemen naar je familie of vrienden? Dit recept voor aardbeienjam komt uit het boek Jam, gelei, confituur. In het boek staan heerlijke recepten en interessante weetjes. De recepten zijn verdeeld in seizoenen, wat altijd erg handig is. Vandaag maken we een heerlijke zomerse aardbeienjam. Lekker bij deze muffins. Oh, en mocht je zelf een aardbeienplant hebben, dan wil ik graag een potje van jouw jam…

 

Dit heb je nodig

Voor 3 potten van 230 ml met schroefdeksel

  • 500 gram aardbeien
  • 200 gram geleisuiker speciaal (verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker) of 250 gram geleisuiker extra fruit (verhouding 1 kilo fruit : 500 gram suiker)
  • 1 citroen, eventueel iets extra sap

 

Benodigdheden

  •  Kommen (2) en weegschaal • vergiet
  • Keukenpapier • keukenmesje
  • Pureestamper • citruspers
  • Schoteltje • gesteriliseerde
  • Jampotten en deksels • kookpan
  • Houten lepel • schuimspaan

 

Ook handig

  • schone theedoeken • glastang
  • en jamtrechter • kookwekker

 

Zo maak je het

Tip! Van zoete en pectinearme vruchten zoals aardbeien kun je goed een halfzoete jam maken. Je gebruikt minder suiker en voegt extra pectine toe. Halfzoete jam kun je maken met ‘geleisuiker speciaal’, dat in de meeste Nederlandse supermarkten wordt verkocht. Of gebruik ‘geleisuiker extra fruit’, dat je vindt in supermarkten in Vlaanderen. Je kunt ook kiezen voor gewone (gelei)suiker en pectinepoeder.

 

1. Spoel de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en plet ze fijn met een vork of (puree)stamper.

 

2. Weeg de geleisuiker speciaal of geleisuiker extra fruit af en pers de citroen uit. Voeg de suiker en het citroensap toe aan de aardbeien en schep goed om. Laat het fruitmengsel 3 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.

 

3. Zet ondertussen een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.

 

 

 

4. Doe het fruitmengsel in een kookpan. Plet de aardbeien eventueel nog wat meer fijn.Roer het fruitmengsel nogmaals goed door en breng aan de kook. Als je geleisuiker speciaal gebruikt, laat je de jam 1 minuut koken. Gebruik je geleisuiker extra fruit dan is de kooktijd 3 minuten. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.

 

5. Controleer de dikte van de jam. Als de jam te dun is, kook je de jam nog wat langer.

 

6. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

 

Dit recept is afkomstig uit JAM, GELEI, CONFITUUR van Janine Bruinooge – ISBN 978 94 6250 165 2. Een uitgave van Forte Culinair, Baarn, €19,95 Bol.com

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares