Want ze gebruiken een paneermeel waar we in Nederland helemaal niet zo bekend mee zijn: zoete-aardappelzetmeel. Niet gaan steigeren, dat kun je gewoon in de toko halen. Het heeft een korrelige en poederige structuur en wanneer je het frituurt geeft het een knapperige en zachte structuur. Een beetje zoals knabbelspek, maar anders. Probeer het eens en neem direct goede specerijen mee.
Dit heb je nodig:
- Snack 4 personen
- 600 gr kipdijfilet, in lange repen van 1-2 cm gesneden
- Arachideolie, om in te frituren
- 200 gr zoete-aardappelzetmeel (toko)
- 100 gr tarwebloem
- Handvol Thaise basilicumblaadjes
Ook nodig:
Topping
- 1 el five-spice-poeder
- 1 ½ el witte peper
- 1 el paprikapoeder
- Fijn zout, naar smaak
Marinade
- 50 ml lichte sojasaus
- 50 ml shaoxing rijstwijn
- 5 cm gemberwortel, geraspt
- 4 teentjes knoflook, geraspt
- 2 el fivespicepoeder
- 2 el geroosterde sesamolie
- 2 el suiker
- Snuf zwarte peper
Zo maak je het:
Meng de kipdijfilet in een grote kom met alle ingrediënten voor de marinade. Dek af en laat in de koelkast minstens 4 uur marineren, maar liever nog de hele nacht. Roer een keer door.
Maak voordat je gaat frituren de topping: meng daarvoor de ingrediënten met elkaar, met uitzondering van het zout, dat voeg je naar smaak toe. De hoeveelheid daarvan is namelijk erg persoonlijk (ik gebruik meer dan de dokters zouden aanraden). Je wilt een mengsel dat goed op smaak is en ietwat overdreven naar witte peper smaakt. Dat is juist Taiwanees en echt heel lekker als je het straks op dat krokante kippetje proeft.
Verwarm dan de arachideolie in een frituurpan of wok tot 180 graden. Strooi het zoete-aardappelzetmeel en de tarwebloem in een diep bord en meng door elkaar. Haal met stokjes (als je zo vaardig bent, anders met je handen) de kip uit de marinade en hussel door het meelmengsel. Schud het teveel eraf en laat steeds 6-7-8 stukjes kip in de hete olie vallen langs de rand van de wok (of in je frituurmandje). Frituur de kip in zo’n 4 tot 5 minuten goudbruin en voeg de laatste 20 seconden steeds wat Thaise basilicum toe. Schep de kip en Thaise basilicum dan uit het vet en leg in een met keukenpapierproppen en –vellen bekleed vergiet. Bestrooi met wat van de topping. Herhaal zo met de rest van de gemarineerde kip.
Tip: Wat fijn is aan Taiwanese gefrituurde kip, is dat je het best nog wel een poosje warm kunt houden zonder dat het crispiness verliest. Ik leg mijn kip vaak in een ovenschaal en houd deze warm in een oven van 80 graden.