‘Vroeger was alles beter’

Wie dat weleens roept krijgt nu, ten dele in elk geval, gelijk. Want uiteindelijk verdienden we vroeger een stuk meer dan dat we nu verdienen.

 

Wie weleens roept dat vroeger alles beter was, krijgt nu, ten dele in elk geval, gelijk. Want uiteindelijk verdienden we vroeger een stuk meer dan dat we nu verdienen. 

 

Of nou ja, als je het een beetje omrekent dan, van toen naar nu en andersom. Want dertigers zouden voor het eerst sinds lange tijd weer minder verdienen dan hun ouders deden op diezelfde leeftijd. De inkomens van ouders in 1985 zijn vergeleken met de inkomens die hun eigen kinderen nu hebben. Helaas voor de jonge generatie: vroeger was het dus echt meer feest. Het aantal kinderen dat een hoger inkomen heeft dan hun vader of moeder is tussen 2005 en 2015 gedaald van 54 naar 49 procent. Ofwel: minder dan de helft kan nog opscheppen aan de keukentafel.

 

Hoe het precies komt? We werken misschien wat flexibeler, nu. Jongeren en ook dertigers en veertigers van deze tijd willen niet meer een keiharde baan waarin ze dag in dag uit tot tien uur ’s avonds op kantoor zitten. Ze werken wel, maar op een andere manier. Ze willen vrijheid. Dat is het nieuwe rijk zijn: een dag extra weekend hebben, om tijd door te brengen met de mensen die je liefhebt. Ze willen wel een leuk salaris, maar ze hoeven niet ten koste van alles zestig uur in de week te werken. Goud is oud. Tijd is alles waard. 

 

De instelling die jonge mensen hebben is behoorlijk veranderd. Waar we vroeger graag vijf dagen in de week in loondienst waren, is die trend nu weg. We willen vooral genieten van het leven en een beetje de dag plukken. Mooi, maar je ziet het wél terug op de bankrekening. Desondanks is er zeker iets voor te zeggen. Geld is niet alles en zo’n hele extra zondag met je kinderen… Onbetaalbaar, nietwaar? Dus wie er nou echt beter af is… 

 

Door redactie Franska.nl