Top advies van Miloe

15 dingen waar je op moet letten als je na je 40e nog leert skiën.

 

 

 1. Iets nieuws leren is meestal spannend. Iets nieuws leren na je 40e is nog spannender. Met een redelijke snelheid een berg afglijden terwijl je hoogtevrees hebt, is vragen om paniekaanvallen. Accepteer dat en blijf doorademen.
 2.  Leren skiën staat de eerste dagen synoniem voor heel veel vallen. Oké, afhankelijk van hoe je terecht komt, heeft vallen iets gênants, maar tegelijkertijd is het minder erg dan je van tevoren denkt. Sneeuw is zacht, je draagt veel lagen kleren en vooral: beginnende skiërs die ouder zijn dan veertig jaar gaan zo langzaam dat de angst om iets te breken totaal ongegrond is.
 3. Opstaan na een valpartij is daarentegen wel ellendig. Als het je al lukt om gedeeltelijk overeind te komen, dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat je op je hurken de berg afglijdt. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst, en geef niet op. Elke dag val je een keer minder.
 4. Zie skiën als een oefening in hulp vragen. Klamp bij de liften een ervaren skiër aan en vraag of hij/zij jou wil helpen met in- en uitstappen. Check dan meteen even of je bij het eindpunt rustig rechtdoor kan glijden of een bochtje moet maken Nog een gratis tip: let op dat je bij het instappen met je skistokken niet een mede skiër een oog uitprikt. Na een keer of drie keer ga je trouwens genieten van het gevoel door de lucht te zweven met uitzicht op de fantastische bergen om je heen.
 5. Neem lessen bij een lieve, geduldige lera(a)r(es). Je bent te oud om afgesnauwd te worden. Tegelijkertijd is een beetje streng niet erg, anders kom je nooit die berg af.
 6. Als je kinderen hebt: ze halen je gegarandeerd in en gaan je uitmaken voor slome slak. Dat geeft niet. Bedenk dat als zij veertig zijn ze niet meer in een klasje hoeven. Dat heb jij voor ze gedaan.
 7. Helaas zorgt ook een dag jezelf uitputten op een berg er na je veertigste niet voor dat je de rest van de tijd onbeperkt apfelstrüdel kunt eten of Grüner Veltliner kunt drinken. 
 8. Wel is het zo dat skikleding – meestal – afkleedt. 
 9. Après skiën is geen optie als je net begint met deze sport. Gewoon niet. Je bent er te uitgeput voor. Drink twee wijntjes aan het einde van de middag, eet een kop soep en rol tegelijk met je kinderen je bed in.
 10. Regel een appartement met sauna. Je spieren gaan je dankbaar zijn.
 11. Als je je afvraagt waarom skijassen ritszakjes in de mouwen hebben: daar zit je skipas in en daar blijft ‘ie de hele week in zitten. Je hoeft dus niet eerst je wanten uit te trekken, 

 

 

 

 

de pas uit het zakje te wurmen, hem voor het poortje van de skilift te houden weer in het zakje te wurmen en je wanten weer aan te trekken. Na zeventien keer ontdekte ik dat je arm voor de scanner houden volstaat.

12 De combinatie sporten en iets spannend vinden zorgt ervoor dat je zelfs bij negen graden onder nul geen thermokleding aan hoeft. 

13. Het klinkt logisch, maar toch: ga plassen voordat je jezelf en de rest van de familie in ski-outfits hebt gehesen.

14. Een helm is desastreus voor je kapsel, maar als je een sleeplift tegen je hoofd heb gekregen (ja dat gebeurt sommige mensen) dan snap je waarom je hem op hebt. Uit de sleeplift vallen is overigens een onterechte angst. Dat gebeurt vooral kinderen, maar mocht het jou toch overkomen: geen paniek. Hij wordt stilgezet.

15. Zorg dat je aan het einde van de week niet chagrijnig bent omdat je als een slome slak de blauwe piste af gaat, maar wees megatrots op jezelf. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren!

 

  Freelance journalist Miloe van Beek is wars van mooie plaatjes, en altijd op zoek naar het echte verhaal. Ze is chronisch chaotisch, heeft geen enkel paar dezelfde sokken, maar wel twee luidruchtige kinderen, een ongehoorzame hond, twee katten en een man met een carrière.