Waarom je jezelf wat vaker moet belonen

Hoe een stukje appeltaart een neuronenpaadje van succes kan maken!

 

Een complimentje krijgen is leuk, maar een complimentje geven is minstens zo leuk, helemaal als ’t aan jezelf is! Want dubbele pret, van het geven én het ontvangen.

 

Toen ik tijdens m’n functioneringsgesprek opmerkte dat m’n baas wel wat vaker mocht zeggen dat ik iets goed doe, zei hij nogal bot dat hij niet op deze wereld was om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Het duurde minstens een jaar voordat zijn les tot me doordrong. Dat was op de dag dat ik, na het – naar mijn idee succesvol – afronden van een project, mezelf trakteerde op een stuk appeltaart met slagroom, nog voordat de baas me een schouderklopje had gegeven.

 

Door zelfs nog vóór de goedkeuring van een ander m’n succes te vieren, gebeurde er iets wonderbaarlijks met me, waardoor ik ineens besefte hoe belangrijk het is jezelf te belonen.

 

Dit gebeurt er als je jezelf een complimentje of een beloning geeft:

 

1. Het legt de grootste criticaster van jou het zwijgen op, want wie heeft er nou doorgaans meer kritiek op jou dan jijzelf?!

2. Wie tevreden is over zichzelf of z’n prestaties en dat toegeeft met een beloning, neemt het heft in eigen hand en is dus in zijn geluksbeleving minder afhankelijk van anderen en wat zij vinden of zeggen.

3. Je eigen successen vieren, zorgt ervoor dat je hersenen een ‘neuronenpaadje van succes’ aanleggen, zodat je een volgende keer opnieuw succesvol kunt zijn. Je weet dan immers dat je het kunt: succes hebben.

4. Er komen vast ook weer faalervaringen, maar door bewust te hebben stilgestaan bij je succes, blijft de herinnering eraan beter hangen. En dat is een sterk tegengas tegen de overheersing van negatieve ervaringen.

5. Door jezelf te belonen toon je – aan jezelf – dat je heel goed in staat bent om met een objectieve blik naar jezelf te kijken, en niet alleen als je iets verkeerd doet. Deze zelfkennis maakt je een rijker mens.

6. Je zelfvertrouwen groeit, ook – of misschien wel vooral – als je jezelf of je verrichtingen positief beoordeelt. Het voelt heel lekker om vanuit een zeker weten te zeggen: ik heb dit echt goed gedaan!

7. Succes delen is succes vermenigvuldigen. Door aan jezelf en anderen toe te geven dat je blij bent met jezelf of het door jou behaalde resultaat, krijg je medestanders, helemaal als je die kunt laten delen in je succes. Dus naast appeltaart voor jezelf, misschien meteen maar voor het hele team?!

8. Hoe meer je jezelf weet te waarderen, hoe meer anderen dat ook doen. Vanaf het moment dat ik me er bewust van werd dat ik dingen goed deed, en er ook echt bij stilstond om van te genieten, begon m’n baas alsnog schouderklopjes uit te delen…

 

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze is al een leven lang bezig zichzelf en de wereld een beetje beter te begrijpen en deelt de lessen die ze opdoet graag met anderen. Al was het, zo zegt ze zelf, ‘om soms te toetsen dat ik niet helemaal gek ben…’