Vrouwen beter dan mannen

Nou hierin dus mooi wel, begreep ik, toen ik een mevrouw aan de telefoon had die er verstand van heeft.

 

Ik kreeg een persbericht over index-beleggen. Beleggen… dingen met geld… jekkerdejek.. zo ongezellig… Dus normaal is dit zoiets dat ik meteen delete, maar doordat erbij stond dat vrouwen dit beter kunnen dan mannen, werd ik getriggerd. Natuurlijk begreep ik er weinig van, ook omdat het deel van m’n hersens dat voor dit soort dingen bedoeld is niet genoeg getraind wordt. Ik denk liever aan andere dingen. Maar goed. Ik dacht: ik bel die mevrouw van dat index-beleggen eens. Wil wel eens weten hoe dat dan zit met dat verschil tussen vrouwen en mannen.

 

En eigenlijk zou beleggen ook misschien zo gek nog niet zijn. Als ik het zou durven. Dat hele sparen is intussen ook niet meer dan een ouwe sok geworden. Groeit niet bepaald meer aan. Met een beetje pech kost het je straks nog geld ook.

 

Hoe het zit? Ik heb goed opgelet toen ze het uitlegde en zal het even proberen over te brengen.

 

De meeste mensen doen aan actief beleggen. Dat is dat je denkt te kunnen voorspellen dat bijvoorbeeld het aandeel Shell gaat stijgen en dat je dan snel aandelen koopt en net op tijd weer verkoopt. Kassa. Of niet dus. Want voorspellen schijnt niet makkelijk te zijn. Schijnt zelfs helemaal niet te kunnen.

 

Index-beleggen werkt anders. Je zet je geld dan niet in op één bedrijf, maar degene die je geld beheert heeft een heel brede spreiding, doordat er een portefeuille is met tientallen tot honderden (of zelfs wel duizenden) bedrijven. Zo verlaag je het risico. En haal je hetzelfde percentage in winst als de wereldwijde index waar zij mee werken.

 

Kun je het nog volgen? Bij mij ging het nog nét.

 

Je stapt in voor een lange termijn, tenminste, dat is het idee. En het mooie is dat vrouwen daar dus veel meer geduld voor hebben dan mannen. Die willen schijnbaar snel scoren en vrouwen doen dat anders. Wij zijn meer op de lange termijn gericht, nemen minder risico en willen minder snel handelen in die aandelen.

 

Intussen zijn er veel jongeren die aan index-beleggen doen en die zetten dan honderd tot tweehonderd euro per maand in. Een nieuw soort van sparen dus. En dan lekker lang laten staan. Jaar of tien (minimaal). Het schijnt dat wetenschappelijk onderzoek over de laatste veertig à vijftig jaar heeft bewezen dat je dan zo’n zeven procent wint per jaar.

 

 

Je betaalt trouwens wel 0,5% van je ingelegde geld per jaar als beheervergoeding. En als je een transactie pleegt, dus iets opneemt, verkoopt of koopt, dan betaal je 0,25% van dat bedrag per keer.

 

Oh ja. En je kunt ook elk moment je geld weer ’terugpakken’. Ik bedoel opnemen. Vind ik altijd wel een geruststellende gedachte.

 

Degene die ik sprak is van Meesman, het bedrijf dat het eerste is dat hier in Nederland mee startte, zo’n twaalf jaar geleden. Maar goed. Ik heb niets te verkopen, was alleen getriggerd en zit nu te denken of ik misschien toch stiekem ga proberen om een beetje bij hen te sparen. Beleggen bedoel ik. Schijnt ook dat banken veel meer kosten berekenen.

 

Ik ben echt te ongeïnteresseerd in deze geldwereld om dat zelf uit te zoeken, dus ik roep bij deze even jouw hulp in. Is dit handig? Wat denk je? Doen? Als je nog tips hebt, dingen beter weet, of aanvullingen hebt; ik hoor ze graag. Misschien ga ik het dan wel testen.

 

Moet je wel even geduld hebben om te horen hoe dat afloopt, want het resultaat laat even op zich wachten ;-)

 

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs