Twijfelshoppers

Ineens weet ik hoe ze heten, sommige van de vrouwen waar ik wel eens mee op reis was…

 

Shoppen vind ik best leuk. Af en toe. En vooral als er echt erg leuke winkels zijn. Ben trouwens niets te beroerd om ook winkels binnen te lopen waarvan ik sowieso van te voren al weet dat er niets gekocht gaat worden, omdat ze veel te duur zijn. Toch even kijken en het actuele inspirerende mode- of woongevoel opdoen. Superleuk.

 

Maar het ligt er wel even aan met wie ik dat shoppen doe. Want ook bij shoppen hou ik van opschieten. Kiezen, passen, wel of niet kopen en hup, weer verder. Nou stikt het van de vrouwen die wat dat betreft niet met mij op een lijn zitten. Weet ik uit ervaring. Ook omdat ik best vaak met verschillende soorten vrouwen op reis ben geweest. Voor werk. En als er dan tussendoor even een uurtje of ochtendje over was om te shoppen, was ik erbij als ze rustig een uur in een winkel stonden te twijfelen.

 

Eerst steeds in datzelfde rek, naar diezelfde rok of jurk kijken. Eruit halen. Terughangen. Weer eruit halen en mee voor de spiegel staan. Terughangen. Ik sta dan al klaar om te zeggen: ‘Joh, pas het even’, maar ik hou me in. Je moet iemand de tijd gunnen om z’n eigen ding te doen. Als dan na een kwartier eindelijk besloten is om te passen, kan dit type shoppers ook nog rustig tien minuten voor de spiegel staan te draaien. Zo tegen die tijd ben ik echt wel klaar in die winkel. Intussen heb ik zelf vaak al lang besloten dat er voor mij niets bij is, of ik heb al iets afgerekend. Dat heb ik zo ongeveer na hoogstens een kwartier wel voor elkaar.

 

Zo niet de twijfelshopper. Die maar blijft staan kijken en twijfelen. Overduidelijk verliefd op rok of jurk. Dat zie je van een afstand. Ook is het dan gewoon helemaal de rok of jurk die bij ze past. Dus hoezo twijfelen? Over het geld. Tja. Dan kom ik uit de hoek zetten met mijn standaard-advies en rekensom. Want zo simpel is het gewoon.

 

Hoe vaak ga je hem dragen? 30 keer? Wat kost ie? 300? Nou dan kost het dus per keer een tientje. Trouwens, als het een paar schoenen is, reken ik ook nog wel eens voor dat je het dan door tweeën mag delen, vind ik zelf wel een leuk grapje. Heb je dat ervoor over? Ja/nee. En klaar is Kees. Terughangen of betalen.

 

Nou….uit ervaring weet ik dat het zo dus niet werkt bij de twijfelshopper. Voor die shopper is shoppen een dagtaak. Want uiteindelijk hangen ze de jurk terug, gaan nog in heel veel winkels hetzelfde ritueel langs en willen uiteindelijk terug naar de winkel waar ze de echte liefdes hebben laten hangen, om hetzelfde ritueel nog een keer op te starten en dan misschien te kopen. Maar dat kan ook nog de volgende dag worden. Of niet.

 

Kijk, daarom heb ik intussen zo m’n voorkeuren voor de vriendinnen met wie ik shop. Hop hop, klaar en dan naar een terrasje. Dat is volgens mij namelijk ook een heel belangrijk onderdeel van het shoppen. Even zitten en kletsen.

 

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs