Slobberdeslobber

Neenee, ik ben niet aan de drank. Ik heb het over een plant. En wel deze…

 

Toen ik het huis zag waarin we nu wonen, was ik meteen verkocht. En het huis dus kort daarna ook. Stond al twee jaar leeg en dat had zo z’n redenen. Hier en daar (nou jaaa, hier en daar…) moest er wel het een en ander gebeuren. Vreemde afwijking, heb ik later ontdekt. Vooral als iets er een beetje onbewoond uitziet en er duidelijk flink wat aan gedaan moet worden, val ik erop. Merk ik ook als we in het buitenland rijden. Helemaal door de klimop begroeid, stukje dak weg… ik vind het meteen het toppunt van romantiek. Terwijl ik helemaal geen klusser ben. In elk geval niet zo’n fanatieke. Dus ergens klopt er iets niet.

 

Een van de dingen waar ons huis aan lijdt is vocht. Dat zag je meteen bij binnenkomst. Trok gewoon de wanden in, vooral aan een kant van het huis. Maar ik wilde het gewoon niet zien. Verliefd als ik was. Vertelde het vocht-verhaal wel aan een bevriende hoofdredacteur. Ooit aannemer geweest en toen hoofdredacteur van Doe Het Zelf (wie kent het nog?). Hij noemde allerlei oplossingen en een ervan was om aan de buitenkant van je huis tegen die muur hortensia’s te zetten. Want die slobberen al het vocht uit de grond.

 

Wow!

 

Wat een toffe tip. Ik was altijd al helemaal weg van die enorme dotten hortensia’s langs de huizen in Bretagne. Nu had ik dus een goeie reden om een soort Bretons effect te creëren bij m’n eigen huis. Dus heb ze meteen langs de hele zijgevel geplant en dat werd me toch mooi. Ik hoor vaak voorbij fietsende mensen elkaar er op wijzen. En ik zag van lieverlee in het dorp steeds meer van die rijen hortensia’s verschijnen. Misschien heb ik wel een trend gezet… Die muren zijn nooit helemaal ‘ont-vocht’, maar het hielp toch wel flink. En je ziet ook dat bij heel droog weer die planten als een van de eersten gaan hangen. Een klots water erbij en even later staan ze weer overeind. Dus het slobberdeslobber-verhaal klopt wel.

 

 

En ik ben nog steeds heel blij met m’n aanplant. Die bloemen die daar maar hun best staan te doen de hele zomer. Fantastisch. Kan niet wachten tot ze weer staan te bloeien. Zij zelf trouwens ook niet zo te zien ;-)

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs