Scheiden?

Daar moet je al heel jong mee beginnen. Met de voorbereidingen dan. En daar is een reden voor.

 

 

 

Van wie is eigenlijk de bank, het bed, die leuke nieuwe kast of het fornuis? Weet jij het? Als je zo rondkijkt wat je allemaal aan spullen hebt verzameld, zou je er toch niet aan moeten denken dat je dat zou moeten verdelen. Hoezo verdelen? Nou, stel dat je helemaal onverwachts zomaar gaat scheiden. Iedereen weet dat in dat geval de boel er niet leuker op wordt, want dan heb je meestal niet meer zoveel zin in eerlijk delen.

 

Wij maakten ooit een lijst, die bij ons samenlevingscontract wordt bewaard. Moesten we al onze spullen en ook nog de waarde (geloof ik) op een rijtje zetten en erbij zetten wat van wie was. En wat van ons samen was en hoe we dat zouden regelen, mocht er iets misgaan. Opdracht van de notaris. Nou, dat was echt geen leuk klusje. Niet dat we elkaar in de haren vlogen hoor, want spullen zijn maar spullen en het was allemaal koek en ei en we kwamen overal wel uit. Er werden alleen wat grappen gemaakt over elpees en cassettebandjes. Dat we die dus allemaal moesten dupliceren of zo. Nooit gedaan natuurlijk.

 

Hoorde ik laatst dat wij het dus helemaal goed hebben aangepakt. Niet dat ik plannen in die richting heb hoor, maar een scheiding schijn je het beste aan te kunnen pakken door meteen al helemaal aan het begin van je relatie alle afspraken rondom een eventuele scheiding vast te leggen. Op het moment dat je tot over je oren verliefd bent op elkaar. Dan gaat het een stuk makkelijker en merk je meteen of je eigenlijk wel de ideale combinatie bent met z’n tweetjes. Ik hoorde dit laatst van een deskundige. Mooi. Hebben wij het dus helemaal goed aangepakt. En dat dus dankzij die notaris. Nu nog even die cassettebandjes en elpees afhandelen. Of hebben we al geen cassettespeler meer? Hmmm. Even vragen. En mag je trouwens zomaar iets weggooien, al is het oud en onbruikbaar, dat volgens de lijst van de ander is?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs

Franska