Maar wat als je nou ook nog iets positiefs doet door chocolade te eten, naast een verantwoord hoog chocoladegehalte en een relatief laag suikergehalte. Dan is er toch niks wat je tegenhoudt?
Deze week verscheen er een nieuwe reep onder de naam ‘gorilla 92%’. Deze chocoladereep wordt gemaakt door de chocolatemakers die ook andere repen van ‘single origin’ in hun assortiment hebben. Elk van een andere cacaosoort en herkomst: Forastero (Congo), Trinitario (DomRep) en Criollo (Peru). Waarom ze de naam ‘Gorillabar’ voor deze repen bedacht hebben? De laatste berggorilla’s van de wereld leven in het Virunga National Park in Oost Congo. Hun leefgebied wordt aangetast door de mens. Om dit tegen te gaan, zijn aan de rand van het park cacaobomen aangeplant
Deze cacao zorgt voor een inkomen voor de mensen in de directe omgeving, zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen door houtkap en stroperij. Aan deze reep is bovendien arengasuiker toegevoegd, een palmsuiker (en, nee, niet van die foute palmolie) die in Indonesië ook wel gula djawa wordt genoemd, alleen is deze suiker meer ingedroogd. Stichting Masarang beschermt ter plekke samen met de lokale bevolking het leefgebied van de Orang-oetan door nieuw bos aan te planten en daar de arengabossuiker uit te oogsten. Dubbel goed dus. Kun je met een gerust hart chocolade eten.
En mijn guilty chocolate pleasure? Smelt wat boter en je favoriete stukken chocolade tot het een egale vloeibare massa is en verdun dan langzaam met melk (elke soort mag). Schenk in een kom of kopje en drink heel langzaam. Wedden dat je dag direct goed wordt?
Met Pasen voor de boeg begrijp je toch wel dat iedereen van mij ook best chocoladerepen mag verstoppen met Pasen? Het hoeven echt geen hazen of eitjes te zijn.