Het pioppi dieet

 

Met een paar van deze trucjes word je hartstikke oud

 

In Pioppi, een prachtig plekje in Zuid-Italie, worden mensen hartstikke oud. Hoe ze dat doen? Nou, door lekker te eten, veel te bewegen en het vooral leuk te hebben met elkaar.

 

Het Pioppi-dieet is een ware rage aan het worden. Steeds meer mensen zijn in de ban van de manier waarop de driehonderd bewoners van dat kleine dorpje in de buurt van Napels leven. Door de guilty pleasures de deur uit te doen en gewoon te genieten van lekkere en gezonde dingen op je bord, verandert je levensstijl en verbetert je gezondheid zonder dat je het in de gaten hebt. En dat is dus helemaal niet zo moeilijk.

 

Jaren geleden logeerde ik regelmatig bij een gastgezin op een berg in Italië en heb ik daar een beetje leren koken bij een echte Italiaanse nonna. Je kent ze wel, zo’n krom oud omaatje met haar witte haren in een knotje. En deze Renate, zo heette ze, kon nog steeds koken als de beste en ik mocht lekker meekijken naar wat ze in de pannen klaarmaakte. Veel olijfolie, verse ingrediënten en vooral niet te veel van alles. Hoe heerlijk smaakten de verse vijgen met Parmaham, konijn met paddenstoelen en olijven en puree van kastanjes die ze zelf had geraapt.

 

Oma ging altijd bijtijds naar bed en was vroeg uit de veren. En dan ging ze op stap, op zoek naar lekkere dingen waar ze dan een fantastische maaltijd voor de hele familie van maakte. Met een glaasje wijn of twee. Maar zeker niet te veel, ik heb daar zelfs nog nooit een dronken Italiaan gezien.

 

Renate was al drieëntachtig, maar ze bewoog zich als een jonge griet. Als ik op weg naar de bakker honderd meter het weggetje omhoog, halverwege naar adem stond te happen, stond Renate mij boven al uit te lachen. Ze had gewoon een beest van een conditie.

 

 

Haar geheim was natuurlijk het Pioppi-dieet. Lang voordat het hier een hype werd, waren miljoenen mensen rond de Mediterranée hier al van op de hoogte. Ze weten niet beter, het is hun manier van leven. Ze hebben niet eens een sportschool of een supermarkt. Nee joh, ze hebben een groentetuin en een schoffel. En verder kletsen ze je de oren van je hoofd. Niks WhatsApp of Instagram, gewoon lekker een praatje over de heg of op de markt waar ze van die fijne verse dingen kopen.

 

Als ik overdag zin had in een stuk chocola of een chippie dan keek Renate me verbaasd aan. Had ik soms niet genoeg gegeten bij de lunch? Tussendoor eten, daar doen die Italianen dus niet aan. Zo blijf je gezond en op gewicht. En vooral uit de gevarenzone dat je broek op een dag niet meer dichtgaat. Toppie, daar in Pioppi!

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.