Heerlijk, dat mooie weer van de laatste weken, maar smeer je wel genoeg zonnebrandcrème? Tien gouden regels.
Anita: Het is zo fijn om de zon op je huid te voelen, ik kan daar zo van genieten. Al hoor je tegenwoordig zoveel verhalen over hoe slecht het is, dat zelfs ik bijna niet meer in de zon durf. Hoog tijd dus om de feiten op een rij te zetten.
Als kind lag ik braaf naast mijn moeder de hele dag te zonnen. Ik heb rossig haar en sproeten, dus ik ben heel wat keren verbrand. De momenten dat ik huilend in de auto zat na een dagje strand kan ik mij nog goed herinneren. Gelukkig is die tijd voorbij, en weet iedereen dat insmeren voor een dagje in de zon geen overbodige luxe is. Sterker nog: kun je eigenlijk nog wel zonder zonnebrandcrème naar buiten?
De 10 gouden regels voor een goede bescherming
1. Ondanks alle verhalen is de zon ook goed voor de huid. Van alle vitamine D die we aanmaken is 85% afkomstig van de zon. Vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren, en heeft een positieve invloed op ons humeur. Vandaar dat in de zomer de mensen gemiddeld vrolijker zijn dan in de winter.
2. ‘Zonder zon geen rimpels’, zegt Dr. Jetske Ultee. Het is bewezen dat zon de huid sneller laat verouderen. Dus wil je zo min mogelijk rimpels, dark spots en pigmentvlekken, blijf uit de zon. Het gebruik van een dagcrème met een SPF 15 is een must, ook in de winter.
3. De SPF (sun protection factor) geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Stel je huid verbrandt zonder bescherming na 10 minuten en je gebruikt een SPF 15, dan ben je dus 15 x 10 minuten beschermd tegen de zon. In Nederland is het advies om een factor tussen de 15 en de 30 te gebruiken en je elke twee uur opnieuw in te smeren.
4. Smeer jezelf tijdig in met zonnebrandcrème, zodat de crème goed kan intrekken. Ga je naar het strand of in de tuin werken, begin dan 20 minuten eerder met smeren.
5. Factor 50 te hoog of niet? Als je elke uur smeert heb je in principe geen factor 50 nodig. Daarbij is factor 50 zo sterk dat het nauwelijks zon doorlaat en er dus ook geen vitamine D aangemaakt kan worden. Mijn advies is om factor 50 alleen te gebruiken bij felle zon, bijvoorbeeld als je een dag op het water bent, of naar het strand gaat.
6. Waterproof producten blijven beter zitten bij water en zweet, maar moeten wel net zo vaak worden gesmeerd als niet-waterproof producten. Ga je zwemmen en daarna in de zon liggen, dan moet je dus opnieuw smeren.
7. De A in UVA staat voor Aging, de B in UVB staat voor Burning. De UVB-stralen beschadigen de bovenste laag van je huid, de UVA-stralen dringen dieper door en tasten cellen aan. Het één is niet minder erg dan het ander, zowel UVA als UVB veroorzaakt rimpels en huidkanker. Kijk dus op de verpakking of de zonnebrandcrème beschermt tegen UVA en UVB. Hoe hoger de factor, hoe hoger de bescherming.
8. In het water verbrand je ook! Je ziet vaak mensen met een T-shirt in het water. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een T-shirt zeker helpt, maar niet heel veel. Dus beter is zonnebrandcrème smeren én een T- shirt aantrekken.
9. Zonnebrandcrème bewaren voor het volgende jaar kan wel, maar de SPF vermindert. Ook vermindert de SPF als je de fles in de zon laat liggen. Stop de fles altijd terug in je tas dus.
10. Elk jaar test de consumentenbond een aantal zonnebrandproducten. Gemiddeld maakt het niet zoveel uit welk merk je gebruikt. De zonnebrandcrème moet doen wat er op de verpakking staat. Je hebt zoveel soorten zonnebrandcrème, dat je beter kunt kijken welke het beste voldoet aan je eisen en je portemonnee.
Dit zijn mijn favoriete producten voor deze zomer:
1 Beschermend water voor een fris gevoel en een mooie teint, en met antioxidanten