Brigitte Bormans door de Bocht

Hoezo Sexdagboek?

 

Heleen van Royen en haar Sexdagboek: voor wie het heeft gemist, het is de titel van haar nieuwste boek en aangezien die titel weinig tot niets aan de verbeelding overlaat, kunnen we meteen door naar de inhoud en ook die laat zich makkelijk duiden; de schrijfster heeft een jaar lang alle intimiteiten tussen haar en haar vriend opgetekend, hetgeen 288 pagina’s met sappige verhalen opleverde. 

 

Waarom? Omdat het volgens Van Royen nog nooit is voorgekomen dat iemand een dagboek heeft bijgehouden over een jaar lang seks met één en dezelfde partner (kan ik inkomen). Met als gevolg dat we helemaal niets zouden weten over het seksleven van een ander.

 

Is dat zo? Weten wij niets over hoe het eraan toegaat tussen andermans lakens? Als dat zo is (en ik geloof Van Royen): er zijn toch boekenkasten volgeschreven over seks in alle soorten en standjes? En dan hebben we het over het internet nog niet eens gehad. Misschien heeft Van Royen gelijk en zijn haar ervaringen anders dan alle anderen omdat ze zijn opgetekend vanuit een monogame relatie (zegt ze). En is haar dagboek dientengevolge echt wel van betekenis voor de emancipatie van de vrouw (zegt ze ook)?

 

Zelfs volgens Van Royens dochter zou het boek van haar moeder veel meer met vrouwenemancipatie te maken hebben dan je zou denken (maar ik dacht helemaal niks!). En inderdaad is het Van Royens missie om vrouwen met haar Sexdagboek ‘in hun kracht zetten’. Ze wil vrouwen ‘voor hun eigen genot laten opkomen’, ze wil dat vrouwen zich er niet langer met een jantje-van-leiden vanaf maken door ‘de verantwoordelijkheid voor hun genot bij mannen neer te leggen’ (als zij dat zegt . . .). Van Royens boodschap kortom? Seks is iets dat we ons moeten toe-eigenen. En zij is er niet vies van om ons daarbij van dienst te zijn. Stiekem hoopt ze met Sexdagboek een feministische klassieker aan de wereld na te laten, zo liet ze zich in één van haar interviews ontvallen.

 

Ik weet het niet goed, wat ik hiermee moet. Maar één ding weet ik zeker: Van Royens commerciële voelsprieten zijn  jaloersmakend goed ontwikkeld. Chapeau daarvoor.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.