Eyeliner voor beginners

Een oogpotlood geeft net een extra accent aan je oogopslag. Je ziet het nauwelijks, maar het effect is groot

 

 

Anita: Sinds ik geen zwart, maar een donkerblauw kohlpotlood gebruik, krijg ik een natuurlijkere oogopslag, terwijl mijn ogen groter lijken.

 

Een kohlpotlood is een veelgebruikt make-upproduct. Je hebt ze dan ook werkelijk in alle mogelijk vormen en materialen. Een kohlpotlood of een eyeliner laat je oog meer opvallen, en als je het boven je oog gebruikt dat maakt het je oog ook groter.

 

Persoonlijk heb ik voorkeur voor kohlpotloden, de eyeline is veel makkelijker aan te brengen en je kunt ‘makkelijker’ smokkelen – en de binnenoogrand meekleuren, zodat het effect veel optimaler wordt, maar het er toch natuurlijker uitziet.

 

Potlood versus stift

Voor een vloeibare eyeliner moet je een vaste hand hebben, maar wist je dat een kohlpotlood veel makkelijker op te brengen is? Misschien is de kleur iets minder intens (potlood versus stift), maar het effect is veel natuurlijker. 

 

Een oogpotlood kan gebruikt worden als eyeliner om de contouren van de ogen te benadrukken, als potlood om je binnenste ooglid te benadrukken, maar ook als oogschaduw als je de de de lijn met een kwastje wat vervaagt.

 

Nu lijkt een zwart kohlpotlood het meest voor de hand liggend, maar een donkere kleur, afgestemd op je pupil,

 

kan voor een verrassend effect zorgen. Ik ben net overgestapt naar donkerblauw en dat geeft een veel natuurlijker effect, terwijl mijn ogen echt groter lijken. Kohlpotlood opbrengen

 

Heb je een vaste hand en perfecte ogen, dan kun je een lijn trekken van binnenste ooghoek naar de buitenrand. Ik begin zelf altijd in het midden, boven mijn pupil zeg maar, en dan trek ik een lijn naar de buitenkant van het oog. Dit doe ik wat dikker, dus dan gaat het gemakkelijker. Daarna trek ik een dunnere lijn van het midden naar het binnenste oogpunt. Dit lijntje probeer ik zo dun mogelijk te maken – ik smokkel een beetje. 

Om het lijntje bij mijn binnenste oog zo dun mogelijk te maken, trek ik mijn ooglid iets op zodat ik de ‘waterlijn’ meekleur.

Vanuit het buitenste punt trek ik nog een streepje van ongeveer 1 cm richting mijn wenkbrauwen (dat is dus schuin omhoog), zodat het lijkt alsof mijn ogen wat langer zijn.

Als je met het kohlpotlood een lijn boven je oog vlakbij je wimperrand hebt aangebracht, dan is het mooi om ook je ‘binnen’ wimperrand te kleuren, zeg maar tussen de wimpers door – en misschien zelfs daaronder, dus de bovenwaterlijn. Als je je ooglid iets optrekt, dan kun je dit snel en makkelijk doen.

 

Kies voor kleur

Dit seizoen zie je veel donkere kleuren oogpotloden, dus probeer het gewoon! Kies een kleur die donkerder is dan je eigen oogkleur; donkerblauw en purple staan mooi bij mij (blauwe ogen), donkergroen en donkerbruin staat goed bij groen en bruine ogen.

 

 

Tip: als je je binnenooglid donker kleurt, dan geeft dit makkelijk af op je onderooglid. Een licht potlood in je waterlijn aan de onderzijde van je oog, geeft een frisse en heldere oogopslag. 

 

Dit zijn de nieuwste Lentekleuren qua oogpotloden:

 

1 Klassieke kohlpotlood in een nieuw jasje, met ‘smudger’ om het lijntje te vervagen Bobbi  Brown kajal liner € 25 

 

 

 

2 Zacht eyelinerpotlood, met een crème-achtige formule zodat het makkelijk aanbrengt H&M € 5,99

 

3 Perfecte finish voor een ‘smokey eye’. Door de ‘waterproof’ formule loopt het niet uit, en blijft ook de kleur goed zitten Bourjois € 8,99

4 Zwart kohlpotlood, met een iets glanzende finishkohlpotlood Hema € 2,50

 

 

5 Zachte stift waarmee je makkelijk een lijntje kunt maken – en het eventueel ook kunt vervagen. Soft Kohl Kajal Eye Pencil Oogpotlood

 

6 Longlasting oogpotlood met handig draaisysteem, zodat je altijd een scherpe punt hebt en niet hoeft te slijpen. Blèzi automatic eye pencil  € 14,50

 

 

7 Dit potlood glijdt over het oog door het zachte textuur, punt hoeft niet geslepen te worden door handig draaisysteem en er zit een kwastje bij om de lijn te vervagen High Impact Kajal Eyeliner € 17,50

8  Oogpotlood met zachte punt en in diverse kleuren &OtherStories € 9

 

 

 

 

9 Zacht en veelzijdig potlood, je kunt het zowel als eyeliner en als oogschaduw gebruiken Collistar professional € 18,25

 

 

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars