Dit is de lievelingsgeur van onze koningin?

 

Dertig jaar geleden wilde de sultan van Oman een geur creëren met alleen ingrediënten uit Oman. Deze geur blijft na al die jaren bijzonder.

 

 

1. Cedrat en andere mysterieuze ingrediënten Amouage Imitation € 275

2. De oriëntaalse variant op de klassieke 4711, nu met Mirrh & Kumquat Aqua de cologne € 21,75

3. De klassieke Opium in een nieuw ‘limited edition’ jasje YSL Black Opium Sound Illusion eau de parfum € 99,50

4. De basis van iris en patchouli wordt versterkt door intense oranjebloesem Lancôme La Vie Est Belle L’Eclat ‘limited edition’ eau de toilette € 75

 

Stel: je hebt alle geld van de wereld en je droomt ervan een eigen parfum te maken. Wat doe je dan? De sultan van Oman vroeg de bekendste parfummaker uit Parijs, Guy Robert, in 1983 een uniek parfum te maken met alleen ingrediënten uit zijn eigen land, zodat je elke keer als je het parfum ruikt denkt aan de nachten in Oman. Een beetje zoals de sprookjes uit de 1001 nachten, zeg maar. Zo geschiedde, het werd een heel bijzonder parfum in een heel bijzondere fles van 24-karaats goud. Dit exclusieve parfum gaf de sultan als cadeau aan bevriende koninginnen en prinsessen die op bezoek waren in zijn land. Zo heeft prinses Beatrix in haar periode als koningin ongetwijfeld zo’n prachtige gouden fles met dit bijzondere parfum gekregen. Koningin Maxima heeft zo’n fles of van haar schoonmoeder gekregen of van de sultan zelf. Toevallig liep in 2012 de hoofdredacteur van het blad Vorsten achter koningin Maxima aan tijdens een werkbezoek, en zij vroeg aan de koningin welk parfum ze gebruikte omdat er elke keer een heerlijke en bijzondere geur om koningin Maxima hing.

 

De geur heet Amouage en is tegenwoordig wereldwijd te koop, in een ‘goedkopere’ flacon. De originele flacon wordt niet meer gemaakt, is daardoor nog exclusiever geworden en brengt op veilingen makkelijk 25.000 euro op.

 

Het parfum kost nog steeds bijna driehonderd euro en wordt nu gemaakt met ingrediënten uit de hele wereld. De geur is nagenoeg hetzelfde, dus ben je in de buurt van een parfumerie, probeer de geur een keer uit op je arm en oordeel zelf.

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars