‘Wat kijk je mama?’

Zomaar een woensdagavond. May-Britt strijkt haar hand over haar hart als haar meisje op de bank in slaap wil vallen, maar dat bleek uiteindelijk een bijzonder slecht idee.

 

 

‘Nou vooruit’ volgde op de vraag of ze op de bank in slaap mocht vallen. Ach ja. Geliefde was in het buitenland dus stiekem vond ik het ook wel gezellig. De televisie een beetje laten pruttelen op de achtergrond, ik een stukje tikkend terwijl mijn tenen door de haren van de hond kroelen en zij die tegen me aan in slaap valt.

 

‘Wat kijk je mama?’ vraagt een zacht stemmetje naast me. The Affair op Netflix lijkt me, de stevige seksscènes indachtig, niet helemaal gepast. Dan maar gewoon even NPO 3. Ah, Daglicht. De verfilming van het boek van Marion Pauw. Prima. Oeps, een flashback waar we een mes in een lijf zien steken. ‘Mama, ik zag echt heel veel bloed!’ Mooi moment om te zappen.

 

NPO 1 biedt Hoe Bevalt Nederland. Lijkt me ook wat te bloederig voor kleine kinderoogjes. Dan maar naar RTL 4. Die hebben ongetwijfeld iets lichts en luchtigs in de aanbieding. Gordon in Wonderland klinkt veelbelovend tot ik in het eerste shot dildo’s zo hoog als een liniaal zie en de voice-over hoor vertellen dat Gordon een sm-kelder bezoekt. Vlug, wegwezen hier. RTL 5 misschien? Adam zoekt Eva VIPS. Daten in je blootje dus. Waarom gaat zappen toch zo traag tegenwoordig?

 

Ragas op Reis (waarbij Bastiaan en Tooske Ragas met hun gezin de wereld over reizen op zoek naar Nederlanders in den vreemde) lijkt me redelijk onschuldig maar dat is dan pas na de dildo’s van Gordon geprogrammeerd. Daar begrijp ik dan weer vrij weinig van. Net als van dat heftige bloed om 20:45 uur.

 

 

Ik besluit de tv uit te zetten en er een ouderwets boek bij te pakken. Pluk van de Petteflet. Het kraanwagentje, de Stampertjes, een eekhoorn met hoogtevrees. Ik voel een zwaar hoofd op mijn arm zakken. Een snurkje tegen mijn schouder.

 

Moraal van het verhaal: dat onze televisie soms best ranzig is. En dat kinderen op tijd naar bed moeten. Blijkbaar.

 

 

Door May-Britt Mobach

 

May-Britt Mobach is hoofdredacteur van Amayzine.com, voor Franska.nl schrijft ze over haar bijzondere gezin.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs