Maak vooral geen ‘fouten’

Je kunt maar beter je naam goed spellen als je een vliegticket boekt

 

Als je een vliegticket boekt, kun je maar beter goed op de spelling van je naam letten. Maak hierin vooral geen fouten.

 

Je zou denken: je eigen naam, die ken je wel. Toch gaat het geregeld fout. Want heet je bijvoorbeeld Alexandra, en vul je op de website waar je je ticket boekt Alex in omdat iedereen je overal zo noemt, dan kan dat voor problemen zorgen. Het kost je al snel tientallen euro’s extra om zo’n kleine fout in je naam te wijzigen. Zeker als een ander voor jou een ticket bestelt, kan dat weleens misgaan. Als je roepnaam Kees is maar je heet officieel Cornelis, tja, dan gaat dat al gauw verkeerd. Ook bij verjaardagen gaat het weleens fout, maar de meeste fouten worden gemaakt bij het invullen van de namen. 

 

Ook bij getrouwde mensen gaat het vaak mis. Dan wordt er voor de vrouw vaak de achternaam van haar man ingevuld, terwijl in het paspoort nog altijd haar meisjesnaam staat. Als je getrouwd bent en je neemt de achternaam van je man aan, dan heet je in je paspoort nog hetzelfde. Er staat dan alleen in: ‘echtgenote van…’. Als je een fout maakt bij het invullen en dit snel ontdekt, mag je ‘m vaak online nog wel aanpassen. Dit moet je dan wel binnen 24 uur doen. Daarna gaat het allemaal lastiger en kun je je portemonnee erbij pakken. Als je intercontinentaal vliegt, dan kost zo’n foutje in je naam al snel 80 euro. Vlieg je binnen Europa, dan kun je rekenen op een paar tientjes extra. 

 

Je mag namelijk beslist niet vliegen als er in je paspoort een andere naam staan dan op je vliegticket. En soms moet je zelfs nog bijbetalen voor de prijs van je ticket. Als die goedkoper was op de dag dat je ‘m kocht en de dag dat je je naam goed hebt aangepast,

 

 

dan kunnen vliegtuigmaatschappijen je om extra geld vragen. Dat is toch vervelend. En helemaal niet nodig. Let dus goed op als je met het hele gezin op vakantie gaat binnenkort. Check gewoon eventjes wat er allemaal precies in jullie paspoorten staat, mocht je het allemaal niet meer zeker weten. Een verborgen ‘ae’ of ‘gh’ in een naam is lastiger dan je denkt. En dat geldt ook voor afkortingen en bijnamen. Dus, let goed op en houd die tientjes mooi in je zak voor een lekker wijntje op het strand.

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl