Hier hebben we moeite mee

Waarom veel mensen (vooral die tussen 18 en 35) er niet meer uitkomen met de financiën. Heeft een duidelijke oorzaak.

 

Tegenwoordig hebben mensen meer en meer moeite hun geldzaken op orde houden. 

 

We doen namelijk alles online. En juist die digitale (automatische) incasso’s zorgen ervoor dat het overzicht verdwijnt. Digitaal geld uitgeven doen we gemakkelijker. Als we online iets bestellen, dan zeggen die cijfertjes ons niet zo gek veel. Als we cash geld uitgeven in een winkel, dan doet dat mentaal meer pijn. Dat briefje van 50 maken we liever niet zo snel stuk. Maar online een jurkje voor 46 euro? Welja, waarom niet. We denken dus blijkbaar beter over cashgeld na. Maar bijna nergens betalen we nog met cashgeld. 

 

Overigens kunnen veel mensen sowieso niet al te goed met geld omgaan. Zo blijkt uit onderzoek dat we graag met de auto twintig minuten omrijden als we een paar gympen voor 40 euro kunnen kopen in plaats van 60 euro. Maar voor een tuinset die ergens 1060 euro kost en ergens anders maar 1040 euro, rijden we dan weer niet om. Niet echt verstandig, maar zo is het wel. Op een groot bedrag doet diezelfde twintig euro ons een stuk minder. Terwijl het nog altijd twintig euro is.

 

Sparen is meer iets van vroeger, dat kunnen veel mensen ook niet meer zo goed. Er wordt massaal voor de middenweg gekozen. Kost een televisie 200, 300 of 400 euro, dan kiest bijna iedereen voor die van 300 euro. Maar kosten ergens anders drie televisies 300, 400 of 500 euro, dan kiezen we net zo gemakkelijk die van 400 euro. We willen namelijk nooit de extreme kant kiezen. We gaan liever voor veilig, voor het midden. En ook vallen we massaal voor afgeprijsde artikelen. Kostte een wasmachine eerst 1000 euro en nu nog maar 700 euro? Joepie! Dat is een koopje! Hebben we zó weer 300 euro bespaard! Dat denken we dan, tenminste. Want vaak misleiden winkels ons door te spelen met dit soort trucjes. Dan heeft die hele wasmachine nooit meer dan 700 gekost, maar doet de winkel alsof dit wel zo is.  

 

Goed, we zijn dus geen helden als het op (be)sparen aankomt. Maar wat we wél kunnen doen, is beter letten op de digitale incasso’s. Dus, meldingen aanzetten van maandelijkse rekeningen, zodat je weet wanneer je wat moet betalen. Lijstjes maken van uitgaven op papier om meer overzicht te hebben. En toch maar dat blokje om voor die tuinset van 1040 euro. Overigens, het zijn dus vooral de 18 tot 35-jarigen die hiermee worstelen.

 

Door Redactie Franska.nl