Facebook-heisa

Al dat gedoe rondom Facebook. Is het nou echt zo erg? Of is het een hype die weer overwaait? En wie gaat er eigenlijk wat doen met alles wat er eventueel te vinden is?

 

Er is nogal wat ophef over Facebook dat veel mensen een beetje laat schrikken. Want er zouden miljoenen persoonlijke gegevens misbruikt zijn. Een beetje een eng en gek idee: je privégegevens die je op Facebook invult, zoals misschien wel je woonadres, je werkgever en de naam van diegene met wie je een relatie hebt, liggen opeens op straat. (of lagen ze daar al?) Facebook heeft veel uit te leggen. Niet alleen in Amerika, waar Facebookbaas Mark Zuckerberg nu flink door het stof gaat. Ook in Nederland zijn er 9,7 miljoen actieve Facebook-gebruikers – deze mensen gebruiken het sociale medium zeker eens per maand. De helft van de Nederlandse gebruikers zegt de account wel te willen verwijderen, door deze privacy-heisa.

 

Dat komt omdat veel mensen de site niet meer vertrouwen. Ze hebben het idee dat hun data worden doorverkocht. In ons land zouden er data van 89.000 mensen misbruikt zijn voor allerlei doeleinden. Waarvoor precies, dat is onduidelijk. Er wordt hard aan gewerkt, en we kunnen de stress en de sfeer op de werkvloer bij Facebook wel een beetje inschatten. Als je al ziet wat wij overhoop moeten halen om Franska.nl te maken ;-) Tienduizend Facebookmedewerkers zijn nu bezig met een groot onderzoek dat meer duidelijkheid moet geven naar wat er is mis gegaan en waar het heeft gelekt. Als je zeker wilt zijn dat er met jouw privacy niets gebeurt, dan kun je je account natuurlijk verwijderen. Zo weet je immers zeker dat jouw data niet in rare handen komen. Als je je account verwijdert, dan zijn al je gegevens niet langer op Facebook te vinden.

 

Toch is er ook een andere kant aan het verhaal. Want tja, wat kunnen bedrijven of anderen die de data van Facebook krijgen, eigenlijk doen met jouw gegevens? Natuurlijk wil je niet dat je telefoonnummer en adresgegevens voor alles en iedereen openbaar zijn, maar het lijkt er niet op dat inbrekers en dieven deze gegevens van Facebook krijgen. Niemand die echt zegt wat er met jouw achternaam gebeurt. Dus misschien is het ook een soort hype die morgen weer overwaait: nu heeft iedereen het over de sensatie rondom Facebookaccounts verwijderen, maar overmorgen scrollen we weer net zo fanatiek over onze tijdlijn als voorheen. En dan hebben we het weer over het weer, over onze hond of over de buurvrouw. En de meeste Nederlanders hebben ook niets te vrezen: met hun accounts is gewoon niets aan de hand. Bovendien staan er geen geheime bankgegevens of familiegeheimen op Facebook, dus wat is het ergste dat er nu écht kan gebeuren? De sensatie wordt hier en daar door media een beetje aangedikt, dus vooralsnog is er niet veel aan de hand voor ons Hollanders. Bovendien kun je je privacy-instellingen altijd zélf aanpassen op de wereldwijd gebruikte site.

 

 

Mark Zuckerberg biedt hoe dan ook alle gebruikers die de dupe zijn geworden zijn oprechte excuses aan en reageert zo op de commotie: “We hebben fouten gemaakt. Maar het is onmogelijk om zo groot te worden zonder enige fouten te maken”. 

Door redactie Franska.nl