Mediterraans eten is niet alleen goed voor de lijn, maar het is ook nog eens erg lekker. Want laten we wel wezen: in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Griekenland weten ze wel wat goed eten is.
Het mediterrane dieet houdt in dat je weinig vlees en zuivelproducten eet, maar verder juist veel groenten, verse vis, volkoren producten (zoals pasta of rijst), kip, noten en zaden. En, je bakt alles in olijfolie. Het houdt je bloedsuikers stabiel en beschermt daarom tegen hart-en vaatziekten. Je zou ook minder kans hebben op diabetes. Er zitten namelijk veel onverzadigde vetten in dit eten. Door de vezels die in het eten zitten, heb je het gevoel dat je vol zit en heb je geen behoefte aan zoete snacks.
Nu blijkt dat het dieet speciaal werkt voor vrouwen die in de overgang zitten of voor vrouwen die de overgang net achter de rug hebben. Het vermindert namelijk de kans op opvliegers. Vrouwen die zich aan dit dieet hielden, hadden maar liefst 20 procent minder kans op opvliegers. Vrouwen die daarentegen veel suikers aten en voeding binnenkregen waar veel vet in zit, hadden tot wel 23% meer kans op opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Daarnaast verbetert het de gezondheid van vrouwen na de overgang, omdat het de botten sterker maakt. Je oestrogeengehalte neemt namelijk tijdens de menopauze af, waardoor je wat botmassa verliest. Dit dieet gaat dat dus makkelijk tegen. Het risico op osteoporose (botontkalking) neemt ook af bij dit eetpatroon.
Het fijne aan het mediterrane dieet is dat het niet eens bedoeld is om af te vallen en het dus ook helemaal niet lastig is om vol te houden. Je mag gewoon volkoren pasta, kaas en een glas rode wijn bij het eten hebben en je wisselt alles af met salades met knoflook en olijfolie en verse groenten en fruit. Je gaat terug naar de pure producten en je kiest voor verse ingrediënten en niet voor voorverpakte maaltijden. Makkelijk, lekker en gezond. Het proberen zeker waard, toch? Wij koken vanavond lekker een Italiaans pastaatje, dat is zeker.