‘Ew’, 3 x letterwaarde?

Doet het taalgebruik van je puber zeer aan jouw oren? Hij kan er nu wat mee winnen. Lees maar.

 

‘Ew, wat ruik ik?’ zegt de puber als ik chili con carne sta te koken. ‘Ew’ zegt de andere puber als die mensen ziet zoenen op tv. ‘Ew’, ‘ew’, alles is ‘ew!’. Maar nu kan ie er nog wat mee winnen ook. Er is een nieuwe editie van The Official Scrabble Players Dictionary uitgebracht en daarin introduceren zij een aantal nieuwe woorden die ook op het bord gelegd mogen worden. Daar zitten, net zoals een heleboel andere, voor ons onbekende woorden, dus ook een aantal zeer opvallende tussen.

 

‘Ew’, en ‘OK’ zijn van nu af aan officiële woorden die je op het bordspel mag gebruiken en waar je dus voortaan punten mee kunt scoren. De twee lettercombinaties worden weliswaar niet overal aanvaard als woord, maar volgens de uitgeverij zijn zo ingeburgerd in ons dagelijks taalgebruik dat ze toegelaten moeten worden op het bordspelletje. En als ze zeggen dat hun ‘bestie’ zo kan ‘twerken’ als Rihanna, ‘Ew!’, dan zit jij misschien al stiekem uit te rekenen hoeveel woordwaarde dat is.

 

Pssst…. om jou alvast een voorsprongetje op de winst van het volgende potje Scrabble te geven… ‘bizjet’ (een zakenvliegtuig) ‘macaron’ (van die gevulde Franse koekjes) en ‘emoji’ worden vanaf nu eveneens goedgekeurd. De nieuwe woordenlijst is weliswaar gemaakt voor de Engelse versie van het spel, maar dat zeggen we lekker niet.

 

 

Door: Irene Smit