Met een korreltje zout

Nee zeg, nou moet je opzouten. Blijkt zout opeens toch weer niet zo slecht voor je te zijn.

 

Want wat blijkt uit een recent Canadees onderzoek onder 900.000 deelnemers, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in – toch niet de eerste de beste – The Lancet? Zout is pas schadelijk (als in: oorzaak van beroertes) als je er belachelijk veel van gebruikt. Hou je je zoutgebruik een beetje binnen de perken dan – en nu komt het! – schijnt het zelfs te beschermen tegen hartfalen. Volgens deze nieuwe inzichten mogen we vanaf nu meer dan twee keer zoveel zout gebruiken dan voorheen de richtlijn was: twaalf gram in plaats van vijf per dag. Op dit moment zou het gemiddelde gebruik in Nederland rond de tien gram per persoon per dag bedragen. Voorlopig kunnen we rustig achteroverleunen dus. Al is het ook weer niet zo dat iedereen het met elkaar eens is. Maar dat hadden we ook niet verwacht. Het is in dit soort gevallen altijd weer wachten op het volgende onderzoek…

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.