20 jaar jonger in één klap

 

Creatieve vondst hoor, dat je 20 jaar jonger wilt zijn, en dat via de rechter wilt laten wijzigen. Ik hoorde al dat mensen dat andersom ook willen, zodat ze eerder met pensioen kunnen … Maar ho eens even, meneer Ratelband.

 

Als je ooit je dochter Tjakkalientje – of Tjakkalotje,  whatever – wilde noemen, is je geloofwaardigheid natuurlijk al behoorlijk aangetast. Gelukkig voor het arme schaap, verbood de rechter dat. Maar haar vader, de inmiddels ruim pensioengerechtigde heer Ratelband, doet nu opnieuw iets raars (nee, dat noemen wij níet bijzonder). Hij zoekt in de mazen van de wet om zijn leeftijd met twintig jaar verjongen. Maar o? Kom ik ermee in de publiciteit? Nee, echt niet verwacht …

 

Gisteravond in De Wereld Draait Door. ‘Ík zoek de publiciteit niet op, hoor, júllie belden.’ (Ratelband senior vergat wellicht even dat hij ook nee kan zeggen? Hij wordt toch niet nu al vergeetachtig?) In datzelfde gesprek: ‘Ik wíl die AOW niet ontvangen. Ik voel me elke maand weer weggezet als oudere, dat ik er niet meer toe doe. Het is leeftijdsdiscriminatie.’

 

Lieve meneer Ratelband, mag ik u (ja, oudere mensen vousvoyeer ik) op een paar dingen wijzen:

 

1. Als u écht zo tegen leeftijdsdiscriminatie bent, dan doet u er met die leeftijdsverjonging juist aan mee. Want juist doordat u bij ons, puppy’s, wilt horen, zet zich dus af tegen die ouderen. Als u werkelijk tegen leeftijdsdiscriminatie zou zijn, dan zijn er zaken búiten uzelf die u kunt aanpakken. En waarmee u ook nog eens uw mede-ouderen kunt helpen. Het zou u sieren. Voorbeeldje? Media-aandacht vestigen op werkloze en fitte ouderen die dolgraag weer aan het werk willen. Ik weet wel iemand in uw zeer nabije omgeving die als geen ander weet hoe dat werkt met media-aandacht …

 

2. Het lijkt erop dat u wat eigenschappen heeft van de eveneens pensioengerechtigde heer Dagobert Duck (bouwjaar 1947). Enige verschil is dat DD blij is als er AOW zou worden bijgeschreven. Maar stel dat u werkelijk zo gevoelig bent dat u zich elke keer oud voelt als u naar uw bankafschriften kijkt, dan zou minder ernaar kijken wellicht al helpen. En ik geef u gratis een tip voor als die overgevoeligheid aanhoudt: volg een workshop om beter met uw emoties te dealen. Misschien bestaat er in Nederland wel een positiviteitsgoeroe die u hierbij kan helpen?

 

 

 

 

Als laatste nog even een berichtje aan mevrouw of meneer de rechter, namens iedereen van 49 – ja, ook ik: ik ben zwaar-zwaar beledigd als deze meneer mijn leeftijd krijgt. Dat is ónze leeftijd. Daar blijven overgevoelige mediageile mannen mooi vanaf!

 

PS. Net zoals er mensen zijn die ‘geboren zijn in een verkeerd lichaam’ en van geslacht veranderen, of van naam, voelt Ratelband zich dus jonger dan zijn werkelijke leeftijd. Leuk bedacht. Creatief. Geinig om eens juridisch tot de bodem uit te zoeken, althans voor mensen die te veel tijd hebben. Dus niet voor de al veel te drukke rechters … Wel is het leuk om te bedenken wat we nog meer in ons paspoort kunnen laten wijzigen. Ik zou de voorkeur hebben voor een donkerdere huid: past véél beter bij me. Of wat dacht je van ‘ik voel me geboren op een verkeerd adres’?

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.