10 overlevingsfeitjes die ooit nog eens je leven kunnen redden

 

Sorry jongens, ik zit nog steeds in m’n grimmige fase. Vorige week verblijdde ik jullie al met tien feitjes die je waarschijnlijk ook prima níet had hoeven weten, vandaag blijf ik een beetje in hetzelfde genre.

 

 

Maar geen stress: een beetje met een positieve noot. Want je weet maar nooit, deze feitjes kunnen misschien ooit nog eens je leven redden. Hopelijk kom je nooit in die situatie, maar better safe than sorry.

 

1. Mocht iemand je ooit willen kidnappen, of gijzelen: ga nóóit mee naar een tweede locatie. Statistieken wijzen uit dat de kans dat je vermoord wordt stijgt met 90 (!) procent wanneer je dat doet. Dus slaan, schoppen, krijsen, gillen, geef alles: zolang je maar niet wordt meegenomen.

 

2. En als je dan aan het gillen bent, gil dan niet om hulp. Nee, gil ‘brand’. Volgens onderzoek zijn mensen dan eerder geneigd om te helpen. De redenatie hierachter zou zijn dat mensen bij ‘help’ niet denken dat ze van dienst kunnen zijn, en dat vuur henzelf ook zou kunnen schaden. Tsja, mensen zijn egoïstische wezens.

 

3. Stel, je bent aan het zwemmen in de zee en het lukt niet meer om uit de stroming te komen. Acute paniek en ieders nachtmerrie. Life tip numero drie: zwem parallel aan de kust, dus horizontaal. Dit kost je minder energie en zo zwem je de stroming uit.

 

4. Ga bij een aardbeving níet in een deuropening staan. Ga in plaats daarvan op je zij liggen, in de buurt van een groot object (zoals een kast). Zorg wel dat wanneer het object valt het niet óp je valt, dus in het geval van een kast lig je aan de zijkant.

 

5. Een makkelijk ezelsbruggetje voor als je ooit een beer tegenkomt en niet weet wat te doen. Tuurlijk, we wonen in Nederland, maar voor het geval je ooit verdwaald raakt in Canada ofzo.
If it’s black — fight back (schreeuw, maak je groot en maak heftige gebaren)
If it’s brown — lie down (speel ‘dood’)
If it’s white — say goodnight (je maakt geen schijn van kans. Sorry.)

 

6. Mocht je ooit neergestoken worden (laten we hopen van niet), laat het object dat jou heeft gestoken dan zitten. Trek het er niet uit: dit kan ervoor zorgen dat bloedvaten juíst enorm gaan scheuren en bloeden, omdat ze eerst nog werden tegengehouden door wat jou heeft gestoken.

 

7. Mocht er iets ergs gebeuren en er is een groep mensen aanwezig, dan is er vaak sprake van ‘the bystander effect’: niemand doet iets omdat ieder verwacht dat een ander het wel zal doen. De oplossing is om gericht mensen aan te wijzen en die taken te geven.

 

8. Ben je in de auto bang dat je achtervolgd wordt? Keer dan vier keer naar rechts of links. Dan kom je weer uit op dezelfde plek en wanneer iemand je niet achtervolgt, is die dan al afgehaakt. Zit de auto nog steeds achter je? Rij dan naar het dichtstbijzijnde politiestation.

 

9. Heb je geen wapen bij je maar die wel nodig? Gebruik je riem.

 

10. Last but very not least: vertrouw áltijd op je instinct. Schaam je niet om weg te rennen als iets niet goed voelt, want je veiligheid is altijd belangrijker.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer