Voor 6 personen als hoofdgerecht of 8 personen als voorgerecht
Dit heb je nodig
- 850 g verse tomaten
- 100 g blanke amandelen
- koolzaadolie om in te frituren
- 1 aubergine, in blokjes van 1 cm
- 1 teentje knoflook, gepeld
- zout en versgemalen zwarte peper
- 10 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- 70 g basilicumblad
- 150 ml extra vergine olijfolie
Zo maak je het
Maak een kruis in elke tomaat en leg 1 of 2 minuten in een kom met kokend heet water, tot het vel barst. Haal ze met een schuimspaan uit het hete water, leg in een kom ijskoud water en laat een paar minuten afkoelen. Maal intussen de amandelen grof in een foodprocessor, en verhit voldoende koolzaadolie in een kleine pan om de aubergine te frituren. Bak de aubergineblokjes goudbruin en schep met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en laat een paar minuten afkoelen.
Ontvel de tomaten, gooi de velletjes weg en hak het vruchtvlees in blokjes. Stamp de knoflook met zout en peper naar smaak, de Parmezaanse kaas, de basilicum en de olijfolie in een vijzel tot een grove pasta. Voeg de amandelen en de tomaten toe, stamp kort en roer alles door elkaar. Voeg als laatste de aubergine toe en roer door. Meng met hete gekookte pasta, zoals de busiate op het bord in het midden.
En de andere 2 toepassingen?
Met gebakken vis is deze saus ook heerlijk. En wat dacht je ervan om de saus op toast te serveren?
Buon appetito
Fotografie: Helen Cathcart
Recept uit: Sicilië