Zo smaakt je tofu naar gehakt
Denk je dat niet je van tofu houdt? Top. Ik heb hier de ultieme manier om daar voor eens en altijd verandering in te brengen. Met deze simpele truc smaakt jouw tofu namelijk net zoals gehakt.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik vleesvervangers die op vlees willen lijken eigenlijk heel dom vind. Ik eet zelf vrij weinig vlees, maar eet altijd gewoon groente, granen, tempeh of tofu. Geweldig lekker en ik ben nog nooit een vegetarische biefstuk of hamburger tegengekomen die ik vond tippen aanthe real deal. Totdat ik deze tofu maakte.
Pork tofu
‘How to make your tofu taste like pork’, ik had het recept al vrij lang op m’n Pinterest maar door mijn afkeer tegen nepvlees duurde het toch een tijdje voordat ik het maakte. Totdat ik een keer shiitake overhad waar ik iets mee moest, en laten die nou net door dit recept gaan. De rest had ik allemaal in huis dus de keuze was snel gemaakt. Dit was ongeveer een jaar geleden en sindsdien maak ik het recept bijna wekelijks. Iedereen voor wie ik het maak wordt gek zo lekker dat ze het vinden, en jij straks ook.
Maizena
De truc? Je laat stevige tofu (gewoon die standaard van de supermarkt) eerst uitlekken zodat er zo veel mogelijk vocht uit gaat. Vervolgens verbrokkel je de tofu met je handen tot kleine stukjes en nu komt het: je wentelt de verbrokkelde tofu door maizena. Als je de tofu vervolgens in zonnebloemolie bakt, krijgt de tofu een hele knapperige en vlezige structuur en de brokjes tofu lijken net op vlees. Geweldig lekker.
Taco’s
In het recept van Bon Appetit gaan verder nog gebakken shiitake, wat ook zorgt voor een vlezige smaak, en umamirijke sauzen zoals sojasaus, vissaus en sesamolie. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat de tofu echt een beetje naar varkensgehakt smaak. Lekker toch? De techniek is in principe toepasbaar voor alle soorten ‘gehakt’. Breng de tofu bijvoorbeeld op smaak met chili-, paprika- en komijnpoeder en wat ui en knoflook voor een vegetarische vulling voor taco’s. Eet smakelijk!