Van de combinatie zoet en zout kun je nooit genoeg krijgen.
Dit heerlijke roomijs maak je zelf (zonder ijsmachine!) en serveer je met een zoet-hartige bacon-karamelcrunch. Bacon met ijs lijkt een vreemde combinatie, maar probeer het en durf eens te beweren dat het níét lekker is!
Dit heb je nodig
Voor de bacon-karamelcrunch
- 10 plakken bacon
- 200 g kristalsuiker
- 1 el boter, op kamertemperatuur
- ½ tl baking soda (niet te verwarren met bakpoeder)
- snufje chilipoeder
Extra nodig
- bakplaat
- bakpapier
- deegroller
- garde of (hand)mixer
- cakevorm of afsluitbaar bakje
- vershoudfolie
Whiskyroomijs
- 1 l slagroom
- 1 blikje (397 ml) gecondenseerde melk
- 4 el whisky
Zo maak je het
Bak de bacon krokant uit in een pan en laat uitlekken op keukenpapier. Hak de plakken vervolgens fijn. Verwarm de suiker circa 5 minuten in een steelpan met dikke bodem, tot hij lichtbruin is. (Pas op: het wordt heet!) Haal van het vuur, doe de boter erbij en roer de baking soda (te koop bij Albert Heijn) erdoor. Spatel er voorzichtig de fijngehakte bacon en het chilipoeder door.
Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in 15 minuten hard worden. Sla het dan met een deegroller stuk tot een crunch; je hebt zowel kleine als wat grotere stukjes nodig.
Dan het whiskyroomijs: klop de slagroom met de gecondenseerde melk lobbig; dit kan met een garde of een (hand)mixer. Roer er de whisky door (je hebt de alcohol echt nodig om de goede consistentie te bereiken). Mix door tot zich zachte pieken beginnen te vormen en de garde strepen achterlaat in het mengsel.
Spatel er dan voorzichtig de bacon-karamelcrunch door (bewaar een gedeelte om later als topping te gebruiken). Zet het geheel in een cakevorm afgedekt met vershoudfolie of een ander afsluitbaar bakje in de vriezer. Laat het ijs daar minimaal 6 uur tot een nacht in staan.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit Miljuschka’s food trucks, de lekkerste streetfoodgerechten voor thuis van Miljuschka Witzenhausen.
ISBN 9789400506800