Zeker weten dat je dit nog nooit gehoord hebt

Het schijnt… jazeker… dat je van schuldgevoel dik wordt. Dat kunnen we er natuurlijk niet bij hebben in deze periode.

 

 

Sorry hier, sorry daar. Velen van ‘ons soort’ hebben er een handje van om zich voor van alles en nog wat te verontschuldigen. Zelfs als er helemaal niets te sorry-en valt. We offeren dus een nodeloos deel van ons brein op aan schuldgevoel. Zullen we daar nou eindelijk eens een keer mee stoppen? Dit lijkt in elk geval wel het allerbeste moment. Want A: we schieten er niks mee op, B: we hebben er zelf het meeste last van en C: dit is het beste moment omdat de boel al donker en sorry genoeg is.

 

En weet je wat ik de allerergste sorry vind? Die sorry naar jezelf en je directe omgeving, als je iets lekkers in je mond stopt. Ook wel ‘guilty pleasure’ genoemd. Vreselijk die uitdrukking. Dat je bij een pleasure aan guilty denkt. Brrrr, welke mafketel heeft dat bedacht? Dan zou je dus in deze periode geen speculaas, chocoladeletter, kruidnoten, marsepein, banketstaaf, kerststol of roomfondant naar binnen kunnen werken zonder schuldgevoel.

 

Hoepel nou toch gauw een end op

 

Ik heb de oplossing voor alle guilty ellende gevonden. Gewoon heerlijk genieten van bijvoorbeeld:

  • Brownie & chocolademousse-trifle
  • Soesjestaart met chocolademousse
  • Appeltaartkoeken met kaneelsuiker
  • Speculoos-blondies met witte chocolade
  • Dorito chicken wings met chili-mayonaise
  • Mac ’n cheese bitterballen met bacon
  • Baby blooming onions met cocktailsaus
  • Loaded pulled pork fries

 

Dat (en nog veel meer) vond ik in ‘Oh my Foodness!’

 

 

Een heerlijk boek van Sabine Koning die er gewoon een grap van maakt en pagina na pagina, recept na recept ‘guilty pleasures’ voor ons bedacht. Verrukkelijk om deze donkere dagen mee door te komen. Alleen al van bladeren en lezen in dit verrukkelijke kookboek word je vrolijk. Ik geef je alvast een voorproef-recept:

 

 

Oreo & chocoladefudge boterkoekrepen

 

Sabine: ‘Het populairste recept in mijn allereerste Guilty Pleasures Kookboek moet denk ik wel de chocoladefudgetaart zijn. Dat is een zachte, méga-machtige chocoladetaart die iedereen kan maken en die in no-time op tafel staat. Ik móést van mezelf iets doen met dat recept en kwam uiteindelijk uit op deze enorme guilty pleasure. De zachte fudgelaag combineerde ik met Oreo’s en boterkoek. Machtiger kan bijna niet, maar oh jongens, dit is zo lekker’.

 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Bereidingstijd: 2 uur 40 min

 

Ingrediënten (16 blokjes)
Voor de bodem:
1 rol Oreo’s (154 g)
50 g roomboter

 

Voor de boterkoek:
250 g roomboter, op kamertemperatuur
200 g kristalsuiker
250 g bloem
snuf zout

 

Voor de chocoladefudge:
30 g roomboter
225 g pure chocolade
1 blik gecondenseerde melk (400 g)
snufje zout

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een vierkante bakvorm van 20x20cm goed in. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
  2. Maak de bodem. Smelt de boter en maal de Oreo’s fijn in een foodprocessor. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer goed door. Stort de bodemmix in de botervorm. Verdeel de mix gelijkmatig over de bodem van de boterkoekvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
  3. Meng voor de boterkoek de boter goed met de suiker. Gebruik hier bij voorkeur een elektrische mixer voor. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en mix rustig door tot een stevig deeg. Verdeel het boterkoekdeeg over de Oreobodem; zorg voor een evenredige laag.
  4. Bak de boterkoek in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Laat de koek helemaal afkoelen.
  5. Maak ondertussen de chocoladefudge door de boter en de chocolade samen in een steelpannetje te smelten. Voeg de gecondenseerde melk en een snuf zout toe en roer het geheel goed door tot een egale massa.
  6. Stort de chocoladefudge op de boterkoek in de bakvorm. Zet de bakvorm minimaal 2 uur in de koelkast zodat de fudge kan opstijven. Snijd daarna de boterkoek in blokjes.

 

En jawel hoor, tadaaaa

 

Ik mag drie boeken verloten. Als je een berichtje achterlaat op Facebook onder dit artikel maak je kans. Volgende week verloot ik de drie boeken.

 

Veel succes!

 

Sorry. Ik heb natuurlijk niet bedoeld dat het woord sorry voor altijd uit onze vocabulaire dient te verdwijnen. Natuurlijk is het ‘sorry’ als je in deze tijd te dicht bij iemand komt. Maar voorkomen dat je sorry moet zeggen is beter. Geldt natuurlijk ook voor de hoge heren in Den Haag. Zo. Dat moest ik ook nog even kwijt.

 

O ja, weetje van de week: het schijnt dat je van schuldgevoel dik wordt. Of zei ik dat al?

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska