Zeespiegelstijging van 84 centimeter?
De Deltawerken, hoe ingenieus ook, beschermen ons tegen veertig centimeter stijging, dus uitgaande van die vierentachtig centimeter is de ramp sowieso niet te overzien.
Als je had mogen kiezen waar je wieg had gestaan, wat had je dan gekozen? Toch maar weer Nederland? Want zeg nou zelf, al met al hebben we het hier maar wát goed! Maar als het zo doorgaat staat er over niet al te lang helemaal geen wieg meer in een groot deel van Nederland omdat meer dan de helft in zee dreigt te verdwijnen. Het zal wel loslopen? Helaas, nee. Eerder kans dat de zeespiegel nog een beetje meer en een beetje sneller stijgt dan nu, wordt gedacht, en dat het aan het einde van deze eeuw de spuigaten uitloopt. Dus ja, maak je borst maar nat.
Aldus de nieuwe bevindingen van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, in een woensdag gepubliceerd rapport. Hierin wordt berekend dat de zeespiegel aan het eind van deze eeuw circa vierentachtig centimeter hoger ligt dan nu en dat is nog eens tien centimeter meer dan in 2013 werd berekend. Deze berekeningen zijn overigens conservatief. Ook een stijging van twee meter in 2100 wordt namelijk helemaal niet onwaarschijnlijk geacht. En kijken we nog wat verder vooruit, zeg tot 2300, dan komt de stijging uit op zo’n vier meter als de uitstoot van broeikasgassen niet heel snel heel erg drastisch wordt verlaagd.
De Deltawerken, hoe ingenieus ook, beschermen ons tegen veertig centimeter stijging ten opzichte van hoe het nu is, dus uitgaande van die vierentachtig centimeter is de ramp sowieso niet te overzien en zal er vanaf nu heel hard nagedacht moeten worden over bijvoorbeeld extra ruimte voor bredere dijken. Temeer omdat we naast die stijgende zeespiegel ook nog eens moeten rekenen met meer overstromingen die weer veroorzaakt worden door heftige stormen. Ook wat dat betreft zijn de voorspellingen even voorzichtig als somber: laaggelegen eilanden moeten zich erop voorbereiden dat ze tegen 2050 jaarlijks worden getroffen. Voor laaggelegen kustgebieden (zoals Nederland) waar nu wereldwijd 680 miljoen mensen wonen, zal dat punt tegen het eind van de eeuw zijn bereikt.
Terug naar de vraag waar je wieg zou staan als je zelf mocht kiezen, wordt het in de toekomst nog dringen geblazen om überhaupt een plekje te vinden waar je geen natte voeten krijgt. Kun je je voorstellen over pakweg zeventig jaar? Dat de aarde dan sowieso al 680 miljoen minder wiegjes kan herbergen dan nu? En dan zijn dit nog maar voorzichtige voorspellingen en wordt het voor hetzelfde geld nog net een tikje erger.
Bron: NRC