Nog even en dan ga ik op vakantie en dan zit deze fijne Woensdag Windag prijs mooi in mijn koffer

 

 

Ik heb ze niet, maar ben er wel altijd door gefascineerd. Zussen. Mijn moeder had er wel 5 en toen ik studeerde heb ik jaren met twee zussen een etage gedeeld. En altijd was ik onder de indruk van de onvoorwaardelijke band die er (meestal) tussen hen bestaat ook al zijn ze allemaal anders en toch zo eigen.

 

 

Niet alleen ik, maar ook de Duitse schrijver Monika Peetz vindt deze zussenband bijzonder. Ze schreef er een een heerlijke familieroman over. In Zomerzussen gaat het om drie generaties, vier zussen en een groot geheim.

 

 

 

 

‘Vier volwassen zussen die onderling niet méér van elkaar zouden kunnen verschillen ontvangen een raadselachtige uitnodiging van hun moeder voor een bijeenkomst in Bergen aan Zee. Toen ze klein waren gingen ze in de vakanties al naar deze plek. Doro, Yella, Amelie en Helen hadden er altijd de tijd van hun leven – en noemden zichzelf de zomerzussen. Aan deze vakanties was abrupt een eind gekomen toen hun vader om het leven kwam bij een ongeluk. In de twintig jaar voor deze reünie zijn er barsten in het gezin ontstaan.

Moeder Henriette heeft commentaar op alles wat haar kinderen ondernemen. Alleen Doro, de oudste, kan haar goedkeuring wegdragen. Yella laat zich nog altijd van de wijs brengen door de opmerkingen van haar moeder. En dan zijn er ook nog de tweelingzussen Amelie en Helen, ieder met hun eigen sores.

Met gemengde gevoelens reizen ze vanuit Duitsland naar Bergen. Waarom heeft hun moeder hen samen uitgenodigd? En waarom juist daar? Wat heeft ze hun te zeggen? Ze nemen allen geheimen mee, maar hun moeder blijkt het grootste geheim te hebben.’

 

 

Een prachtig verhaal waar ik 5 exemplaren van weg mag geven. Voor jouzelf of je eigen zus misschien? Dus wie weet ben jij een van de gelukkigen als je je naam en adresgegevens mailt naar winnen@franska.nl

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit