Winkeldieven worden in Amsterdam niet meer vervolgd voor hun eerste misstap
Al zijn er wel wat mitsen en maren.
De gelegenheid maakt de dief, was het toch? Nou! Maak je borst maar nat dan, als je een winkel in de hoofdstad drijft. Want daar worden personen die voor het eerst betrapt worden op winkeldiefstal voortaan niet meer aangehouden en vervolgd. Alla, er zijn mitsen en maren. Zo mag er – nogal wiedes ja – geen geweld gebruikt worden en moet het gestolen artikel een winkelprijs van een ‘geringe’ waarde hebben (hoe gering is vooralsnog niet duidelijk). En o, de dief moet zich ook een beetje coöperatief opstellen wanneer de politie – die in principe nog wel komt opdraven bij melding van diefstal – zijn opwachting maakt. Maar voldoet de dief aan al deze voorwaarden, dan wordt hem of haar een schadeclaim van 181 euro opgelegd, die ten goede komt aan de gedupeerde ondernemer, en daarmee is de kous dan af.
Reden van deze maatregel? De tijd van de afhandeling zou veelal niet in verhouding tot het delict en tot de schade staan, aldus Toine van Loenhout, districtschef bij de politie Amsterdam. Want politiemensen zouden gemiddeld zes tot acht uren bezig zijn met de administratieve afhandelingen, en politiemensen zijn nu eenmaal schaars goed geworden waardoor er steeds minder beschikbaar zijn voor het afhandelen van de wat meer serieuze misdrijven met een hogere prioriteit. Straatroof bijvoorbeeld. Of geweld, stalking en fraude.
Het Openbaar Ministerie, dat betrokken was bij de totstandkoming van deze aanpak, is het volledig eens met de nieuwe aanpak. Officier van justitie Frank van Dijk, die met zijn team verantwoordelijk is voor de afhandeling van de meeste winkeldiefstallen, spreekt zelfs van ‘een maatschappelijk verantwoorde en efficiënte afhandeling’. De winkelier krijgt de schade immers vergoed die de diefstal met zich meebrengt, minderjarige daders worden niet direct in het jeugdstrafrecht getrokken en de politie kan zich richten op meer ernstige delicten. Dus dat winkeldieven er straks maar wat genadig vanaf komen, daar is het OM het niet mee eens. Te meer omdat er naast de directe boete een ’reprimande-gesprek’ plaatsvindt met de dief. U bedoelt? Ervan uitgaande dat de dief nog niet de pleiterik heeft gemaakt als oom agent zijn opwachting maakt op de plaats delict, legt oom agent eerst die schadeclaim op en wijst daarna op de strafrechtelijke consequenties bij een eventuele volgende diefstal = reprimande-gesprek.
Over winkeldiefstallen in het algemeen merkt de politie trouwens op dat die zijn toegenomen. Verruimde openingstijden én zelfscankassa’s blijken wat dat betreft uitnodigend te werken.
Ik weet het niet, wat ik hier nou van moet vinden. We zullen het zien over een jaar?