Waarom je overdag borrelen maar beter kunt laten
#daydrinking levert je anderhalf miljoen resultaten op als je zoekt op Instagram. En dat is meer dan ooit aan de orde.
Want come on: je zit alleen maar thuis vanwege de coronacrisis. En dan is een glas wijn zó gepakt, toch? Uit verveling, uit troost: we drinken overdag nu meer dan ooit. Het is volgens experts verleidelijk om eraan toe te geven, maar toch waarschuwen ze. Volgens hoogleraar Kees Kramers zitten er toch nadelen aan dat borrelen overdag: “Hoe eerder op de dag je begint met drinken, hoe groter de kans dat je meer gaat drinken.”
Maar het grote nadeel is vooral je lege maag. Drink je ’s avonds wat met alcohol, dan heb je in ieder geval een bodem opgebouwd voor je maag, gedurende de dag. Drink je ’s middag bij de lunch al een glaasje, tja, dan heb je echt minder voeding in je maag die je een beetje nuchter houdt. Als je drinkt nadat je veel hebt gegeten, zul je daarom ook minder snel in een piek dronken worden. Overdag kan een enkel glaasje dus al vrij hard aankomen. En denk maar niet dat je dan nog zinnige mails of Zoom-calls gedaan krijgt. Zeker 41 procent van de Nederlanders zegt toch wel dagelijks een glas alcohol te drinken; mannen drinken meer dan vrouwen. Een brave 11 procent zegt amper alcohol te drinken, of ze nu thuis zitten of niet.
Feit blijft volgens experts dat minder alcohol drinken nog altijd het gezondst is, crisis of niet. De WHO waarschuwt zelfs officieel: ‘Alcohol helpt niet als je stress hebt vanwege het coronavirus’. Dus doe het vooral niet en als je het doet, wacht dan op z’n minst even tot vijf uur. Nog nét vol te houden, toch?
Door: Tessa Heinhuis