Waar is de onderbroekenlol gebleven in de sportschool?
 

Vroeger, ja vroeger, toen had je veel ongecompliceerde onderbroekenlol in de mannenkleedkamer van de voetbalclub. Je nam elkaar de maat zonder iemand opzettelijk te willen beledigen. Maar in de huidige sportschool lijkt het plezier heel ver weg. Allemaal serieuze business.

 

 

Waar zijn we? In de plaatselijke sportschool. Met ons getergde lijf dat inmiddels het 64e jaar is binnengezeild zijn we natuurlijk geen partij voor de jonge twintigers die schijnbaar moeiteloos hun spiergroepen laten opbollen. 200 kilo bankdrukken is voor hen net zo simpel als swipen op Tinder.

 

VOORDAT DE HEREN HET METAAL TE LIJF GAAN, NEMEN ZE ALLEMAAL EEN FLINKE SLOK PROTEÏNE SHAKE EN GAAT DE KOPTELEFOON OF OORTJES OP/IN.

 
Gewapend met de iPhone en handdoek in de hand wandelen ze als topatleten naar het eerste moderne martelwerktuig.

 

Er is geen enkel contact met de omgeving en andere sporters. Het gezicht staat strak en emotieloos. Alles is gericht op het verplaatsen van ijzer, het oppompen van het lichaam. We staan er soms met open mond naar te kijken. Waar wij vooral ‘onderhoud’ op het seniore lichaam plegen met lichte oefeningen sjorren de bodebuilders aan gewichten van minimaal 55 kilo. Per hand.

 

EEN VAN HEN IS GEKLEED IN EEN ONOOGLIJK ZWART TRAININGSPAK MET EEN ENORM GOUDEN EMBLEEM OP DE RUG MET DE TEKST THE KING. TJA. DAT IS HUN MOTTO, HUN STREVEN, HET ULTIEME DOEL. KONING VAN HET IJZER.

 

De kleedkamer kan natuurlijk wel gebruikt worden voor serieuze mededelingen…

 

 

De helft van de lol van sporten is toch interactie met elkaar? Beetje gekkigheid, relativering en elkaar een beetje jennen.

 

Zoals vroeger als je de voetbalschoenen van de tegenpartij in de sloot gooide of als je iemand opsloot in de douche of de wc. Je vertelde de nieuwste moppen en idereen lag in een deuk. Lachen zien we echter niemand. Sporten is voor de jeugd serieuze business, daar hoort geen verslapping bij, geen afleidingen.

 

The King loopt langs ons en duwt – onbedoeld denken wij – tegen onze schouder alsof hij wil zeggen: maak plaats ouwe, hier komt de nieuwe generatie. We kijken hem meewarig na en roepen: he, er sporten meer mensen hier! Maar ja, oortjes in hé. Het is dat ze de oortjes niet kunnen dragen onder de douche, anders hadden ze dat ook nog gedaan.

 

Kom op jongelui, wij begrijpen dat je er goed uit wilt zien in je zwembroek, maar soms even lachen en praten met elkaar is ook belangrijk. Maak eens een gebbetje, vertel een grap en douche gewoon zonder onderbroek!

 

Door: Redactie Falder