Vroeger was er bijna niemand allergisch

 

Nu is er zelfs de sprinkhanenallergie.

 

 

 

Allergisch voor noten, voor tarwe, gluten, koemelk, pollen, chocola, avocado’s, kattenharen, hondenharen, paarden en kippen, de gesp van je riem, shampoo, bodylotion en ja: zelfs voor sprinkhanen. En dan te bedenken dat er honderd jaar geleden volgens onderzoek bijna geen kip allergisch was. Soms heb ik dan ook stiekem mijn bedenkingen als er weer eens een dreumes ab-so-luut geen suiker mag omdat hij daar héél erg agressief van wordt. Soms twijfel ik weleens aan de gluten-allergische jonge vrouwen met overgevoelige darmen – zijn ze niet gewoon op dieet in plaats van allergisch? Soms geloof ik er geen bal van, dat onze honden niet welkom zijn omdat de gastvrouw op tilt zou gaan van hun haren en huidschilfers.

 

Maar dat er in deze tijd veel meer allergische mensen rondhuppelen dan honderd jaar geleden is toch wel echt een feit. Hoe het kan, dat er in de laatste decennia met name kinderen een allergie hebben gekregen? Volgens kinderarts en allergoloog Joyce Emons (Erasmus MC) is ook hier klimaatverandering weer eens een belangrijke boosdoener. Dat komt: het wordt warmer, met meer warme dagen, waardoor planten en bloemen eerder en langer bloeien en er ook andere soorten planten bij zijn gekomen die eerder niet in ons klimaat gedijden en nu wel. Met als gevolg meer pollen in de lucht waar best veel mensen niesaanvallen, een loopneus en/of traanogen van krijgen en kortademig van worden. Maar ook het toegenomen CO2-gehalte in de lucht eist zijn tol, schijnt. CO2 in de lucht zorgt namelijk voor een verandering van de allergenen, volgens Emons. En daardoor krijgen mensen eerder en makkelijker een allergische reactie.

 

Toch is klimaatverandering niet de enige oorzaak, maar speelt ook de huid- en darmbarrière een belangrijke rol. Die barrière is een complex systeem dat bestaat uit verschillende beschermlagen in de huid en in de darmen en het zijn met name de goede bacteriën in dat systeem die ons beschermen. In de loop der jaren zijn we echter steeds meer zeep, parfums en schoonmaakmiddelen gaan gebruiken én eten we meer bewerkt eten. Daardoor schaden we deze goede bacteriën, hun leefmilieu en daarmee de barrière.

 

Met soms allergieën tot gevolg.

 

Tot slot: we eten nu veel meer verschillende producten dan vroeger om de doodsimpele reden dat er nu veel meer te koop is. Daardoor hebben we meer kans om tegen iets aan te lopen waar we niet tegen kunnen. Zoals daar zijn avocado’s en ja, zelfs sprinkhanen.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans