Valentijnsdag is in deze landen verboden

 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb bar weinig met Valentijnsdag. Ik vind er ook totaal niets romantisch aan.

 

 

 

Puur commercieel gedoe. Daar dacht ik eerst anders over: het is namelijk ook de trouwdag van m’n ouders. Ahh, bestond romantiek dan dus écht? Neuh, het was toevallig op een maandag en dan kon je gratis trouwens bij het gemeentehuis. Oké, weg romantiek.

 

Toch doen we er massaal aan en zie je overal hartjes te koop. In de vorm van chocola, ballonnen, lolly’s: Valentijnsdag is o-ve-ral. Behalve in deze landen. Daar is het namelijk hartstikke verboden.

 

1. Saoedi-Arabië

Bedenk het maar niet om hier als winkeleigenaar items voor Valentijnsdag te verkopen. Deze ‘feestdag’ is in dit land verboden, want het tonen van affectie in het openbaar gaat tegen de ideologieën van het land in. Winkels worden dan ook gecheckt of ze niet stiekem toch Valentijnsdag-gerelateerde dingen verkopen, want dan loop je het risico gearresteerd te worden, inclusief een fikse straf.

 

2. Oezbekistan

De islam is het voornaamste geloof in Oezbekistan, en daar hoort Valentijnsdag niet bepaald bij. Toch hadden ze een soort ‘gedoogbeleid’ als het aankwam op 14 februari, tot in 2021 werd besloten dat de dag toch écht niet gevierd mag worden. Dit bepaalde het Ministry of Education’s Department of Enlightenment and the Promotion of Values. Toch hebben ze wel voor een vervanger gezorgd: ze vieren de dag van hun nationale geld genaamd Babur.

 

3. Indonesië

Het is niet landelijk verboden om Valentijnsdag te vieren, maar in bepaalde regio’s wel. In Surabaya en Makassar wordt het bijvoorbeeld niet echt gewaardeerd, waar de inwoners een wat meer radicaal moslim geloof aanhangen. In Bando Aceh is Valentijnsdag echter compleet verboden. Hou je wel van Valentijnsdag en ben je in Indonesië? Ga dan naar Jakarta, waar het wel behoorlijk populair is.

 

4. Iran

De overheid heeft de productie op alle Valentijnscadeautjes en -items verboden. Ook het promoten van Valentijnsdag is verbannen, omdat het wordt gezien als het verspreiden van westerse culturen. Wel hebben ze een vervanger voor deze dag: ze vieren in Iran Mehregan, een festival uit de oudheid, dat al bestond in Iran voordat de Islam werd geïntroduceerd. Bij dit festival wordt de yazata Mehr geëerd, die staat voor vriendschap, liefde en affectie.

 

5. Pakistan

Dit land heeft de op één na grootste moslimpopulatie ter wereld, dus dat Valentijnsdag niet echt een populaire feestdag hier is zal geen verrassing zijn. Toch groeit de populariteit onder jongeren wel, met meerdere protesten tot gevolg — tot uiteindelijk een week voor 14 februari in 2018 het Islamabad High Court de dag definitief verbande.

 

6. Maleisië

In 2005 heeft Maleisië een fatwa uitgesproken waarmee ze verbieden dat Valentijnsdag wordt gevierd; ze vonden het een dag die vooral een recept voor rampen was, zoals jongeren die hun morele waarden en principes laten varen. Daarnaast houden ze nog steeds elk jaar een anti-Valentijnsdagcampagne. Vier je het wél openlijk? Dan loop je het risico gearresteerd te worden.

 

Bron: GTE Localize

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl