Tussen traditie en vernieuwing

 

Ik wilde schrijven over de balans tussen traditie en vernieuwing, maar eigenlijk gaat dit stuk vooral over krácht en liefde. Ik lunchte namelijk deze week bij Asian Glories in Rotterdam.

 

Nu schrijf ik hier nooit recensies (maar laat me vooral weten als je dat wél leuk vindt), maar vandaag maak ik een uitzondering en ik leg je uit waarom.

 

Het is deze maand 5 jaar geleden dat de MH17 bruut uit de lucht werd geschoten waarbij 298 mensen om het leven kwamen. Onder die slachtoffers waren Jenny Loh en haar man Shun Po Fan én de moeder van Jenny, die terugreisde naar Maleisië na een vakantie in Nederland. Jenny was de geliefde eigenaresse en haar man de gelauwerde chef-kok van Asian Glories en Dim Daily. De restaurants hadden een grote schare fans (waaronder ook veel chefs) en zaten dan ook altijd stampend vol. Toevallig liep ik er afgelopen week een Engelse tegen het lijf die me vertelde dat geen bezoek aan Nederland compleet was zonder een bezoek aan Asian Glories; al ruim 20 jaar lang. 

 

Kevin is de zoon van Jenny en Shun Po. Je kunt je voorstellen hoe gebroken en verpletterd hij was na deze ramp, maar Kevin is sterk, heeft een groot plichtsbesef en ging door. Hij wilde het levenswerk van zijn ouders voortzetten. Met alle talent dat hij bezit. En ondanks alle pijn verdriet en wanhoop zette hij zijn schouders eronder en nam Asian Glories over. En nu kom ik bij de aanhef van dit stuk ‘traditie en vernieuwing’. Want met respect voor alle klassiekers uit de keuken van zijn ouders durft Kevin (die overigens zijn scholing bij de beste en vooruitstrevendste chefs kreeg) meer en meer de nieuwe Chinese keuken te laten zien. Zijn stijl. Zijn interpretatie.

 

 

En dat zijn verfijnde gerechten die stuk voor stuk je smaakpapillen prikkelen en je ogen strelen. Klassiekers die door hun kwaliteit weten te verrassen zoals de Chinese pannenkoekjes met eend. Waarvan de pannenkoekjes vers gebakken zijn, de huid van de eend zo krokant, dat hij knispert in je mond en het eendenvlees nog sappig is gebleven. De gestoomde oesters met zwarte bonensaus, waarvan de smaak van de oester standhoudt tegenover de saus en dan zijn versie van tonijn met citrus-sojasaus en wasabi-erwten, waarvoor je alleen al naar dit restaurant zou moeten komen.

 

Ik heb een aantal foto s bijgevoegd om je een indruk te geven. Maar waar ik extra aandacht voor wil vragen zijn de kleine burgers van Jenny. Jenny en haar man waren Boeddhistisch. In hart en nieren. Ze waren lid van Tzu-chi een hulporganisatie die ruim 50 jaar geleden is opgericht door een boeddhistische non Cheng Yen en een beetje te vergelijken is met ons Rode Kruis. Compassie, verbinding en welzijn zijn belangrijke pijlers.

 

Jenny steunde de doelen niet alleen, maar was ook actief. Zo gaat er al jarenlang een percentage van de opbrengst van de Jenny ‘burgers’ naar een ziekenhuis waar 3 nierdialyse apparaten zijn geschonken. Kevin zet deze traditie voort en hemellief wat zijn die verfijnde Aziatische miniburgers lekker, éxtra lekker kan ik wel zeggen, met het doel in gedachte.

 

Dus, of Asian Glories een aanrader is? Meer dan een aanrader wil ik zeggen. Oh en je stapt in nog geen minuut vanuit de parkeergarage het restaurant binnen. Dus zoeken naar een parkeerplek hoef je ook al niet.

 

Asian Glories Leeuwenstraat 15 3011 AL  Rotterdam
reserveren: (010) 411 71 07

 

MA – DI 12:00 – 22:00
WO gesloten
DO – ZO 12:00 – 22:00

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden