Het nieuws van de dag
Het gaat tegenwoordig in het nieuws nog maar over één ding: corona, corona, corona.
En hoewel we vanaf vandaag weer een beetje vrijheid krijgen – we mogen weer naar buiten om te sporten, mits, mits, mits… – vroeg ik me ineens af: gebeurde er vóór dit tijdperk dan niets in de wereld op een dag als vandaag?
Nou écht wel!
In 330 werd de stad Byzantion op deze dag omgedoopt tot Constantinopel. Dat het daarna weer werd omgedoopt tot Istanbul maakt niet uit, want met een navigatiesysteem kom je er tegenwoordig evengoed wel. Maar in 330 moet dat voor de reislustigen knap lastig zijn geweest.
En Siam flikte dat óók al op 11 mei. Vanaf 1949 zat Anna ineens bij de koning van Thailand!
In 1980 plaatste FC Utrecht zich op 11 mei voor het eerst in de geschiedenis voor Europees voetbal. En daar willen ze nu een balletje over opgooien, want door corona wordt dat doel dit jaar niet bereikt. Jammer!
En meer sport: De ronde van Italië ging op 11 mei 2002 van start ging in Groningen.
Huh? Is dat dan ook een Italiaanse stad die zijn naam heeft veranderd?
Nou ja, geen tijd om dat nu op te zoeken, want op 11 mei 1984 deed zich nóg iets voor waarvan ik denk…
Ja… wat denk ik daar eigenlijk van?
De laatste aardeovergang (gezien vanaf Mars) was toen een feit. Zon, Aarde en Maan stonden toen (alleen gezien vanaf Mars, hè!!) op een rechte lijn. En dat maakte de aarde tot een stipje.
Maar ja… op Mars is niemand. Het is dan ook nog nooit door mensen waargenomen, en de volgende keer doet deze constellatie zich pas weer voor op 10 november 2084. Ik zal het dus gewoon moeten geloven. Want de kans dat ik het ooit in levende lijve ga zien, acht ik bijzonder klein.
De 11e mei is ook de eerste dag van de ijsheiligen. En dat is elk jaar! Vandaag vieren we dus de dag van Mamertus, al heb ik geen idee wie hij was. Ik weet echter wel dat ik tot en met de ijsheiligen mijn plantjes ’s nachts binnen moet zetten; pas ná 15 mei het is over en uit met de nachtvorst.
En inderdaad: in 1953 was de laagste minimumtemperatuur op 11 mei nog −1,9 °C.
Iets wat plantjes volgens mij best nog aankunnen hoor.
Maar als je dan weet dat in 1998 op 11 mei het hoogste etmaalgemiddelde 23,2 °C was, dan zou je denken dat die ellendige opwarming van de aarde de ijsheiligen tóch een beetje aan het verjagen is.
Of zit ik nu appels met peren te vergelijken? Ja, ik word soms een beetje iebel van al die cijfers die iets moeten aantonen. Ik snap ze niet altijd.
Want wat is nou bijvoorbeeld de beste film? Die met de meeste prijzen? Of toch die met de meeste bezoekers?
Op 11 mei 1927 werd De Academy of Motion Picture Arts and Sciences opgericht, en die reikt tot op de dag van vandaag de Oscars uit. Soms aan films waarvan ik nog nooit gehoord heb, en soms juist níet aan films die alle bioscooprecords breken.
Wordt het dan niet eens tijd om die toekenning voortaan te laten berekenen door computers? Die hebben een betere logica dan wij, zegt men.
En inderdaad: op 11 mei 1997 versloeg een computer Garri Kasparov met een potje schaak. Gewoon de koning van het schaken mat gezet! Tsss…
En tot slot nog wat feest! Ik ben namelijk dol op verjaardagen!
De Baron van Münchhausen heeft altijd volgehouden dat hij op 11 mei jarig was, maar daar zou je aan kunnen twijfelen. En Salvador Dalí zou vandaag 106 geworden zijn, als hij niet in 1989 was overleden. Joh… ik dacht (gezien zijn uiterlijk) dat hij dat toen allang was!
Frans Molenaar zou vandaag echter pas 70 zijn geworden, als hij niet van de trap gevallen was. Best triest eigenlijk. Maar Bizzey viert vandaag écht zijn verjaardag!
Wie? Jawèèl… die ken je wel. Die Nederlands hiphopartiest! Hij wordt vandaag 35. Van harte dus!